Επιτεύγματα της ελληνικής έρευνας στην 'Εβδομάδα Επιστήμης και Τεχνολογίας'

Τριάντα πέντε ερευνητικοί φορείς, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις παρουσίασαν καινοτομικά προϊόντα και υπηρεσίες με διαδραστικό και κατανοητό τρόπο, στην πρώτη 'Εβδομάδα Επιστήμης και Τεχνολογίας' στο Ζάππειο Μέγαρο, από 30 Ιουνίου μέχρι 7 Ιουλίου 2005. Στόχος της εκδήλωσης, που διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης ήταν η εξοικείωση του κοινού με τις νέες τεχνολογίες και τη σημασία τους στην καθημερινή ζωή.

Tην Έκθεση επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι 'Τα επιτεύγματα που παρουσιάζονται επιβεβαιώνουν τις μεγάλες ερευνητικές και επιχειρηματικές δυνατότητες που έχει η χώρα μας. Και αποδεικνύουν ότι, εφόσον βεβαίως συντονιστούν σωστά, μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο, που θα έχει πολύ υψηλό - αναπτυξιακό, αλλά και κοινωνικό - όφελος για όλους ανεξάρτητα. Προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε εντατικά. Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Έρευνα και την Τεχνολογία είναι έτοιμο, ενώ ταυτόχρονα προχωρά η ίδρυση νέων Ερευνητικών Κέντρων.'

Την Εβδομάδα εγκαινίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι στόχοι του Υπουργείου είναι να καθιερωθεί η Εβδομάδα Επιστήμης και Τεχνολογίας και στην Ελλάδα ως ετήσιος θεσμός για να αποτελεί σημείο αναφοράς για τα τεχνολογικά επιτεύγματα της χώρας και να 'ταξιδέψει' και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης η υπουργός Παιδείας κα Μ. Γιαννάκου, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας καθ. Ι. Τσουκαλάς και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, καθ. Δ. Νανόπουλος.

O υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι πολλά από τα εκθέματα πρόκειται να μπουν σε εφαρμογή στο αμέσως επόμενο διάστημα. 'Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι το ερευνητικό κέντρο της Ακαδημίας Αθηνών εργάζεται για να θέσει σε εφαρμογή στα νοσοκομεία της χώρας (και μάλιστα από τον προσεχή Οκτώβριο) το πρότυπο σύστημα 'Ιπποκράτης - μστ' για τη βελτίωση της πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού' δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος μάλιστα στα επιτεύγματα των Ελλήνων ερευνητών, ο κ. Δ. Σιούφας υπογράμμισε μια σημαντική διεθνή διάκριση δύο Ελλήνων ερευνητών που διακρίθηκαν στο πλαίσιο των βραβείων Global 100 Eco-Tech Awards (EXPO 2005, Ιαπωνία) που απονεμήθηκαν στις 100 καλύτερες περιβαλλοντικές τεχνολογίες που συμβάλουν σημαντικά στην επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Πρόκειται για τον ερευνητή Θεόφιλο Ιωαννίδη (Ερευνητικό Ινστιτούτου Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλών Θερμοκρασιών του ΙΤΕ), που κατέθεσε εμπεριστατωμένη πρόταση για τη χρήση του αέρα ως μονωτικό υλικό, και για τον Αθανάσιο Κωνσταντόπουλο, διευθυντή του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Σωματιδίων και Αερολυμάτων του ΕΚΕΤΑ, που κατέθεσε πρόταση να χρησιμοποιηθεί το νερό ως καύσιμη ύλη.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, καθ. Ιωάννης Τσουκαλάς δήλωσε χαρακτηριστικά 'Θέλουμε να καταφέρουμε να εξοικειώσουμε το ευρύτερο κοινό με τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας γιατί πάρα πολλές φορές η κοινωνία βλέπει με δυσπιστία αυτά που κάνουν οι επιστήμονες, μη καταλαβαίνοντας ποια είναι η βελτίωση που προέρχεται από αυτή την επίδοση των ανθρώπων της επιστήμης. Θέλουμε, επίσης, να αναδείξουμε ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες τόσο των ερευνητών, σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, όσο και στις δυνατότητες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και καινοτομικότητας.'

Μια περιήγηση στον κόσμο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας

Στην 'Εβδομάδα Επιστήμης και Τεχνολογίας' μικροί και μεγάλοι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το 'πώς' και το 'γιατί' συμβαίνουν τόσα θαυμαστά πράγματα γύρω μας, όπως τη σημασία της Φυσικής στο ποδόσφαιρο ή πώς επιτυγχάνεται η διάσωση επιζώντων μετά από κάποιο καταστροφικό σεισμό.

Επίσης, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διασύνδεση του χώρου του Ζαππείου με κάποιο απομακρυσμένο σχολείο μέσω Διαδικτύου, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του ελληνικού δορυφόρου Hellas Sat. Παρουσιάστηκαν ακόμη, εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να γίνει εύκολα κατανοητό ότι με τη χρήση απλών τεχνολογικών και τεχνικών πρακτικών εξοικονομείται ενέργεια προς όφελος του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Στην Εβδομάδα συμμετείχε και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), στο περίπτερο του οποίου οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις βασικές δράσεις των ινστιτούτων του, καθώς και για τις δραστηριότητες και υπηρεσίες του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Την προσοχή μικρών και μεγάλων προσέλκυσαν τα διαδραστικά πειράματα Φυσικής που μπορούσαν να παρακολουθήσουν στο χώρο του περιπτέρου, οι ενδιαφέρουσες εκδόσεις του ΕΙΕ, αλλά και η έκθεση ελληνικών συλλογών επιστημονικών οργάνων του 19ου-20ού αιώνα.

Παράλληλα με την έκθεση και σε όλη τη διάρκεια της Εβδομάδας, πραγματοποιήθηκαν ημερίδες, συζητήσεις σε στρογγυλά τραπέζια και προβολές ενημερωτικών ντοκιμαντέρ για επιστημονικά, ιστορικά και κοινωνικά θέματα. Οι εκδηλώσεις κάλυψαν όλες σχεδόν τις ανθρώπινες και επιστημονικές δραστηριότητες: από θέματα υγείας και διατροφής έως θέματα ιστορικά και παιδαγωγικά, από ζητήματα νανοτεχνολογίας, βιοτεχνολογίας, οικολογίας, θαλάσσιας έρευνας έως τις τηλεπικοινωνίες και τεχνολογικά επιτεύγματα στην υπηρεσία του πολίτη.

Μεγάλη ήταν συμμετοχή του κόσμου στο Στρογγυλό Τραπέζι 'Βιοτεχνολογία και Κοινωνία', που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας/ΕΙΕ. αλλά και στην προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ 'Η δική μου Μυτιλήνη 1925 - 1927', μια παραγωγή του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών/ΕΙΕ.

Το Σαββατοκύριακο 2 - 3 Ιουλίου ήταν αφιερωμένο στους μικρούς επισκέπτες, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν την εφευρετικότητα και την οικολογική τους ευαισθησία συμμετέχοντας σε διάφορες δραστηριότητες, π.χ. σε κατασκευές, παιχνίδια με λέξεις, αγώνες ηλιακών αυτοκινήτων-μοντέλων ή αποδίδοντας με τη ζωγραφική τη δική τους άποψη για την αιολική, ηλιακή και θερμική ενέργεια. Το πείραμα και η γνώση συμπληρώνονταν με χορό και παντομίμες, για να γίνουν πιο ελκυστικά και κατανοητά στους επισκέπτες.