Εγγύτερα προς τη δημιουργία 'έξυπνων' οικιακών συσκευών

Οι λύσεις οικιακού αυτοματισμού αποτελούσαν για πολλά χρόνια ένα πολλά υποσχόμενο οικονομικό κλάδο που δεν είχε όμως την τύχη να γνωρίσει έως σήμερα περιόδους μεγάλης ανάπτυξης. Κύρια αιτία ήταν η έλλειψη διαλειτουργικότητας των τεχνολογιών που χρησιμοποιούσαν οι οικιακές συσκευές, η οποία δυσχέραινε την ανάπτυξη και προώθηση νέων προϊόντων και υπηρεσιών και συνέβαλε στην περαιτέρω τμηματοποίηση της εν λόγω αγοράς. Χάρη στο ερευνητικό έργο HOMETALK, που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα IST της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο συγκεκριμένος τομέας αναμένεται να αποκτήσει μια νέα δυναμική μέσω της ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, πιο 'έξυπνων' συσκευών και της δημιουργίας καινοτόμων υπηρεσιών αυτοματισμού.

Το Hometalk είναι μια ελεύθερου λογισμικού και φιλική προς τον χρήστη πλατφόρμα οικιακού αυτοματισμού και δικτύωσης, η οποία έχει την ικανότητα να επικοινωνεί με τους χρήστες μέσω της ομιλίας και οπτικοακουστικών διεπαφών χρήσης. Με τη χρήση του συγκεκριμένου συστήματος, οι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν και να ελέγχουν πλήθος οικιακών εφαρμογών και συσκευών όπως διακόπτες, τηλέφωνα, υπολογιστές, κ.ά. Αυτές οι λειτουργίες μπορούν να ενεργοποιηθούν με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή ή συσκευής PDA, τηλεφώνου (φωνή, SMS), τηλεχειριστηρίου ή οπτικοακουστικής συσκευής, ανεξάρτητα εάν ο χρήστης βρίσκεται εντός ή εκτός του σπιτιού.

Στον πυρήνα της πλατφόρμας Hometalk βρίσκεται το σύστημα HERMES, που λειτουργεί ως πύλη η οποία συνδέει το εξωτερικό τηλεπικοινωνιακό ή ευρυζωνικό δίκτυο με το οικιακό δίκτυο (ρεύματος, τηλεφωνίας, κ.ά.). Το HERMES έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει στοιχεία από το χρήστη και να παρέχει διάφορες πληροφορίες για τις συσκευές που βρίσκονται εντός του σπιτιού. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της λειτουργίας ενός ειδικού λογισμικού, το οποίο δεν διαχωρίζει τις οικιακές συσκευές ανά εμπορική ονομασία ή ανά είδος τεχνολογίας αλλά τις ενοποιεί μέσω κόμβων (nodes) που περιέχουν ειδικές διεπαφές χρήσης και συγκεκριμένους οδηγούς (drivers).

Οι εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί έως σήμερα από τα μέλη της κοινοπραξίας του έργου, στο οποίο συμμετέχουν οι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί ΟΤΕ και Telefonica, και οι εταιρίες IBM, InAccess Networks, ANCO και WRAP, εστιάζουν στην παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας και ασφάλειας σε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες που βρίσκονται στο σπίτι.

'Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ανοιχτή αναπτυξιακή πλατφόρμα που θα χρησιμεύσει ως εργαλείο για τους οργανισμούς που αναπτύσσουν υπηρεσίες καθώς και να συνδράμουμε στην ομογενοποίηση της συγκεκριμένης αγοράς' αναφέρει ο κ. Χρήστος Γεωργόπουλος από την ελληνική εταιρία inAccess Networks. Για αυτό τον λόγο, η πλατφόρμα είναι ήδη διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση του έργου www.hometalk.org σε όποιον ενδιαφερόμενο επιθυμεί να δημιουργήσει επιπλέον εφαρμογές.

Μάθετε Περισσότερα