Βράβευση καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων στο 6ο Διεθνές Venture Capital Forum

29.06.2005

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 6ου Διεθνούς Venture Capital Forum, που διοργανώθηκε στις 14-15 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Grande Bretagne από το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ), το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA). Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου βραβεύτηκαν τα τρία καλύτερα από τα 52 επιχειρηματικά σχέδια που κατατέθηκαν από την Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, Ισραήλ, Βουλγαρία, Ρουμανία και ΠΓΔΜ.

Το πρώτο βραβείο με χρηματικό έπαθλο τριών χιλιάδων ευρώ απονεμήθηκε στο επιχειρηματικό σχέδιο της υπό σύσταση εταιρείας με το διακριτικό τίτλο 'MEMsHELLAS' που βασίζεται σε τεχνολογία που αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής του ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος'. Στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στην περιοχή των Μικρο-Ηλεκτρο-Μηχανικών συστημάτων (Micro-Electro-Mechanical systems, MEMs) και η προώθησή τους στις παγκόσμιες αγορές της βιοιατρικής, του αυτοματοποιημένου ελέγχου και των ασύρματων τηλεπικοινωνιών.

Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στο επιχειρηματικό σχέδιο 'IMMULENT'. Η υπό σύσταση εταιρεία IMMULENT έχει ως επιχειρηματική δραστηριότητα την παραγωγή και εμπορία εδώδιμων και φαρμακευτικών μανιταριών. Ιδρυτές και μέτοχοι της εταιρείας είναι ερευνητές του ΕΘΙΑΓΕ. Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στην εταιρεία Pay Point. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2004 και εδρεύει στην Πάτρα, έχει ως στόχο να αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών με τη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου σημείων ηλεκτρονικής είσπραξης και πληρωμής κάθε είδους λογαριασμού και υπηρεσίας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι venture capitalists, διαμορφωτές πολιτικών και επιχειρηματίες, μετέφεραν τις εμπειρίες τους για τις επενδυτικές δυνατότητες που υπάρχουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επίσης, αναφέρθηκαν εκτενώς στις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του private equity και του venture capital, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση επιτυχημένων παραδειγμάτων επενδύσεων που προέκυψαν από το προηγούμενο Venture Capital Forum. Οι εισηγήσεις κάλυψαν θέματα όπως η περιφερειακή και διεθνής διάσταση του venture capital, η σχέση της έρευνας και του venture capital καθώς και ο ρόλος των θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Η δεύτερη μέρα του forum ήταν αφιερωμένη στις συναντήσεις επιχειρηματιών με εταιρείες venture capital. Ήταν ίσως το σημαντικότερο μέρος της εκδήλωσης, καθώς οι ενδιαφερόμενοι είχαν τη δυνατότητα να διερευνήσουν τις δυνατότητες άντλησης ιδιωτικών κεφαλαίων για την υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων που υπέβαλαν στο πλαίσιο του forum.

Μάθετε Περισσότερα