Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον

25.05.2005

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ) ανέλαβε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διοργανώσει στην Ελλάδα τα Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον. Ο συγκεκριμένος θεσμός (European Business Awards for the Environment) ξεκίνησε το 1987 και διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που έχουν σημειώσει σημαντικές περιβαλλοντικές επιδόσεις. Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και με τη στήριξη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, έχουν μόνο οι δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα και έχουν προταθεί για αντίστοιχα εγχώρια θεσμοθετημένα βραβεία.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να διαγωνισθούν σε τρεις κατηγορίες βραβείων:

Το Βραβείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (Management award for sustainable development) απονέμεται σε επιχειρήσεις με ξεκάθαρη στρατηγική στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης. Ο οργανισμός θα πρέπει να διαθέτει σαφείς στόχους για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη λειτουργία του και να χρησιμοποιεί δείκτες για τον έλεγχο των περιβαλλοντικών του επιδόσεων. Επίσης, η επιχείρηση θα πρέπει να δεσμεύεται στην πιστοποίηση των συστημάτων διαχείρισης με βάση τα αναγνωρισμένα πρότυπα (EMAS, ISO 14001) και να έχει αναπτύξει μηχανισμούς για την εφαρμογή θεμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Το Βραβείο Οικολογικού Προϊόντος (Product Award for sustainable development) απονέμεται σε επιχειρήσεις που έχουν αναπτύξει ένα προϊόν ή υπηρεσία που συμβάλλει σημαντικά στη βιώσιμη ανάπτυξη. Το προϊόν ή η υπηρεσία μπορεί να αποτελεί μια νέα ή τροποποιημένη εφαρμογή. Θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες των καταναλωτών ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τη χρήση των φυσικών πόρων και των τοξικών υλικών κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του, να είναι οικονομικά βιώσιμο και η συνολική διαδικασία παραγωγής-κατανάλωσής του να συμβάλλει στην κοινωνική πρόοδο.

Το Βραβείο Καθαρής Τεχνολογίας (Process award for sustainable development) απονέμεται σε οργανισμούς που έχουν αναπτύξει ή εφαρμόζουν μία νέα τεχνολογία παραγωγής, συμβάλλοντας σημαντικά στη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα κριτήρια αξιολόγησης των επιχειρήσεων έχουν αναπτυχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος και ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, με στόχο την απρόσκοπτη και αντικειμενική αξιολόγηση των υποψηφίων.

Για το Βραβείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, τα βασικά κριτήρια επιλογής των υποψηφίων είναι η δέσμευση της διοίκησης, ο βαθμός ενσωμάτωσης περιβαλλοντικών διαδικασιών στις διαδικασίες της επιχείρησης, η συνεχής βελτίωση, η εταιρική κοινωνική ευθύνη, η συμμετοχή των εργαζομένων και η δυνατότητα μεταφοράς της πρακτικής σε άλλους οργανισμούς. Για τα υπόλοιπα βραβεία, τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων είναι ο βαθμός καινοτομίας, το περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό όφελος, η δέσμευση και η δυνατότητα μεταφοράς της πρακτικής αυτής σε άλλους οργανισμούς.

Για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των υποψήφιων επιχειρήσεων έχει συσταθεί ειδική επιτροπή αξιολόγησης, η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους δημόσιων φορέων που σχετίζονται με το περιβάλλον. Η σχετική πρόσκλήση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνισμό θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο του 2005 στα ΜΜΕ και στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΠΑΣΕΠΠΕ. Οι αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ τα βραβεία θα απονεμηθούν το Νοέμβριο του 2005.