Μηδενικά τέλη ανανέωσης για τα ευρωπαϊκά διπλώματα ευρεσιτεχνίας ανακοίνωσε ο ΟΒΙ

23.05.2005

Τη μείωση των τελών κατάθεσης, μετάφρασης και αξιώσεων των ευρωπαϊκών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και το μηδενισμό των τελών ανανέωσής τους, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος παρέστη στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (OBI). Η ενέργεια αυτή του ΟΒΙ εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Έτος Ανταγωνιστικότητας που έχει κηρυχθεί το 2005, για την ενθάρρυνση της καινοτομίας και των ευρεσιτεχνιών.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε το ρόλο και τις υποχρεώσεις του δημόσιου τομέα στην ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας και των πολιτών τονίζοντας:

«Θέλω να επισημάνω ότι η Ελλάδα είχε ως τώρα τα ακριβότερα τέλη κατάθεσης μετάφρασης στην Ευρώπη, πολλαπλάσια μάλιστα χωρών με μεγαλύτερο μέγεθος οικονομίας. Ανάλογη ήταν και η κατάσταση όσον αφορά τα τέλη κατάθεσης αξιώσεων Ευρωπαϊκών Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας. Όσον αφορά τα ετήσια τέλη ανανέωσης, με το μηδενισμό του τρίτου και τέταρτου έτους ερχόμαστε στην ίδια ανταγωνιστική θέση με την Ελβετία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδία, ενώ προηγούμαστε από όλες τις υπόλοιπες χώρες μέλη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.

Σκοπός αυτών των πρωτοβουλιών, και άλλων που είμαι βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν, είναι να φέρουμε περισσότερες εφευρέσεις, να κατοχυρώσουμε περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα, είτε προέρχονται από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό. Στην εποχή της κοινωνίας και οικονομίας της γνώσης, η ανάπτυξη γίνεται μέσα από την κατοχύρωση της γνώσης. Αυτή είναι η αποστολή του ΟΒΙ και προσβλέπω σε νέες πρωτοβουλίες του προς αυτή την κατεύθυνση».

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η μείωση κατά 33% του τέλους κατάθεσης μετάφρασης ευρωπαϊκών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στα 200 ευρώ από 299 που ήταν από το 1997. Αντίστοιχα, το τέλος κατάθεσης αξιώσεων μειώνεται στα 100 ευρώ από 231 ευρώ που ήταν από το 1997.