Έντονο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιοποίηση της οπτικοακουστικής κληρονομιάς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι σκοπεύει να ενισχύσει τις δράσεις του 6ου Προγράμματος Πλαισίου που αφορούν τη διατήρηση και αξιοποίηση της γραπτής και οπτικοακουστικής ευρωπαϊκής κληρονομιάς μέσω της χρήσης των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας. Για αυτό το σκοπό σχεδιάζει να εκδώσει τον Ιούλιο μια έκθεση όπου θα υπογραμμίζονται τα πολιτιστικά και οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την ψηφιοποίηση των ευρωπαϊκών γραπτών κειμένων αλλά και τα εμπόδια που δυσχεραίνουν την επίτευξη αυτού του στόχου. Η έκθεση αναμένεται να συνοδεύεται και από συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πλήρη συμμετοχή των δημόσιων αρχών στην ολοκλήρωση των δράσεων μέσω της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.

«Δεν είναι αναγκαίο μόνο να διατηρήσουμε τα γραπτά, τις ταινίες, τις βιντεοσκοπήσεις και τις ηχογραφήσεις που έχουν παραχθεί και παράγονται στην Ευρώπη. Επιπλέον, χρειάζεται να κάνουμε καλύτερη και πιο αποτελεσματική τη χρήση τους στον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την πληροφόρηση και την έρευνα» επισημαίνει η Επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα ΜΜΕ, κα Viviane Reding, προσθέτοντας: «Η ψηφιοποίηση της κληρονομιάς μας είναι μια εξαιρετική ευκαιρία, την οποία η οικονομία μας θα πρέπει να αδράξει».

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ψηφιοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς θα περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση νέων πρωτοβουλιών εκτός από τη συνέχιση και επέκταση των ήδη υπαρχόντων. Έργα που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» έχουν ήδη αναπτύξει νέα πρότυπα, μεθόδους και τεχνικές αναζήτησης ψηφιοποιημένων οπτικοακουστικών αρχείων και φιλμ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε ότι θα διαθέσει 36 εκατ. ευρώ επιπλέον για παρόμοιες πρωτοβουλίες, όπως π.χ. για την ανάπτυξη μηχανών αναζήτησης για τους πολίτες, μέσω της νέας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» που ήδη ανακοινώθηκε και λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Επίσης, 60 εκατ. ευρώ επιπλέον θα διατεθούν για το πρόγραμμα eContent Plus που αφορά την ψηφιοποίηση και την πρόσβαση σε ψηφιακό περιεχόμενο.

Μάθετε Περισσότερα