Πρόγραμμα για τη βράβευση φοιτητών με καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες

13.05.2005

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκηρύσσει το πρόγραμμα «Καινοτόμες Ιδέες», που στοχεύει στην επιβράβευση επιχειρηματικών σχεδίων που θα υποβάλουν ομάδες φοιτητών με την προοπτική να εξελιχθούν σε επιχειρήσεις ή επιχειρηματικές δραστηριότητες. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν προπτυχιακοί φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τα δύο πρώτα έτη των σπουδών τους, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες που φοιτούν στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Α.Π.Θ., Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ΑΤΕΙ Σερρών).

Τα τρία καλύτερα επιχειρηματικά σχέδια του προγράμματος θα λάβουν χρηματικά βραβεία, ενώ τα δύο από τα δέκα καλύτερα θα τύχουν ειδικής ενίσχυσης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε περίπτωση που οι δημιουργοί τους θελήσουν να προχωρήσουν στην ίδρυση της καινοτόμου επιχείρησης ή επιχειρηματικής δραστηριότητας που θα προτείνουν. Προκειμένου να προκριθούν στο στάδιο της τελικής επιλογής, οι προτάσεις θα πρέπει να προέρχονται από ομάδες τριών έως πέντε φοιτητών και να περιέχουν στοιχεία καινοτομίας (π.χ. νέες διαδικασίες, προϊόντα, υπηρεσίες, μεθόδους πωλήσεων, παραγωγής κ.λπ.). Παράλληλα, η επιχείρηση ή επιχειρηματική δραστηριότητα που πιθανόν δημιουργηθεί θα πρέπει, δυνητικά, να ιδρυθεί στην Κεντρική Μακεδονία.

Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από ομάδα ειδικών, αποτελούμενη από στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικούς επιστήμονες με εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο που θα αφορούν οι επιχειρηματικές ιδέες, ενώ θα κριθούν με βάση τα προκαθορισμένα κριτήρια καινοτομίας και επιχειρηματικότητας του διαγωνισμού. Η πρώτη αξιολόγηση θα καταλήξει στην επιλογή των 25 καλύτερων προτάσεων σύμφωνα με τη βαθμολογία που θα έχουν συγκεντρώσει.

Οι ομάδες των φοιτητών που θα επιλεχθούν αναμένεται να παρακολουθήσουν ειδικό σεμινάριο συγγραφής λεπτομερούς επιχειρηματικού σχεδίου, ανάπτυξης και μετεξέλιξης μιας επιχειρηματικής ιδέας σε επιχείρηση ή επιχειρηματική δραστηριότητα. Στη συνέχεια, οι ομάδες των φοιτητών θα πρέπει να καταρτίσουν τα τελικά επιχειρηματικά σχέδια και να τα υποβάλουν το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουλίου 2005.

Η επιλογή των καλύτερων επιχειρηματικών σχεδίων θα γίνει από επιτροπή αξιολόγησης που θα αποτελείται από φορείς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και εκπροσώπους οργανισμών που υποστηρίζουν το Πρόγραμμα (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης, ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ-Ι4G, THERMI ΑΕ).

Οι προτάσεις θα πρέπει να αποσταλούν με το ταχυδρομείο, το αργότερο (σφραγίδα ταχυδρομείου) μέχρι τις 20 Μαΐου 2005,στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Περιφέρειας: http://www.rcm.gr/kainotomesidees/