'Aφιέρωμα στο Έτος Einstein' από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Mε τίτλο 'Αφιέρωμα στο Έτος Einstein' πραγματοποιείται στην Αθήνα, από 5 έως 19 Απριλίου 2005 ο E' Κύκλος Ομιλιών των Ειδικών Μορφωτικών Εκδηλώσεων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Ο κύκλος διοργανώνεται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο-Γαλλική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο.

Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθούν τρεις ομιλίες:

α) Τρίτη 5 Απριλίου 2005
'Αστροσωματιδιακή Φυσική: από τα σωματίδια στο σύμπαν, μια νέα επιστημονική σύνθεση', ομιλητής: Σταύρος Κατσανέβας, Υποδιευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων (Institute National de Physique Nucluaire et de Physique des Particules IN2P3) του CNRS.

β) Τρίτη 12 Απριλίου 2005
'Big Bang', ομιλητής: Simon Singh, Φυσικός, συγγραφέας, δημοσιογράφος και παραγωγός τηλεόρασης (θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση), η ομιλία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του S. Singh.
'Μια βιογραφία του σύμπαντος' του Ανδρέα Ιωάννου Κασσέτα, Φυσικού. Στην εκδήλωση συμμετέχουν τέσσερις αφηγητές, εναλλασσόμενοι ανά δύο ζευγάρια, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονα προβολή διαφανειών, μουσική τζαζ με σαξόφωνο, πλήκτρα, κιθάρα και ντραμς, και διάλογος ανάμεσα στους αφηγητές και το σαξόφωνο. Η ομιλία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Α. Κασσέτα.

γ) Τρίτη 19 Απριλίου 2005
'Το σχετιστικό πορτραίτο της ύλης', ομιλητής: Νίκος Αντωνίου, Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών. 'Η υποδοχή των ιδεών του Einstein στην Ελλάδα', ομιλητής: Γιώργος Βλαχάκης, ιστορικός των επιστημών, φιλοξενούμενος ερευνητής στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών/ΕΙΕ.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Αμφιθέατρο 'Λεωνίδας Ζέρβας' του ΕΙΕ, Βασ. Κωνσταντίνου 48, 116 35 Αθήνα, με ώρα έναρξης 19.30΄ και ελεύθερη είσοδο.

Πληροφορίες
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Ελένη Γραμματικοπούλου, τηλ.: 210 7273501, Μαίρη Κοντογιάννη, τηλ.: 210 7273516

Μάθετε Περισσότερα