Διακρίσεις Eλλήνων μαθητών στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό 'Μια σημαία για τον πλανήτη Γη'

Εννέα Έλληνες μαθητές και μαθήτριες από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης διακρίθηκαν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό 'Μια σημαία για τον πλανήτη Γη' που διεξήχθη στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Εβδομάδας 'Γη και Διάστημα' (Βρυξέλλες, 12 - 20 Φεβρουαρίου 2005). Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 1.121 παιδιά από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Νορβηγία και την Ελβετία, τα οποία κλήθηκαν να σχεδιάσουν μια σημαία με θέμα 'Γιορτάζοντας τον πλανήτη μας, καθώς πλησιάζει τα αστέρια'. Το σχέδιο της σημαίας μπορούσε να γίνει με κάθε εργαλείο και μέσο, με μορφή ζωγραφιάς, κολλάζ ή ψηφιακής δημιουργίας.

Οι εργασίες αξιολογήθηκαν από ομάδα κριτών που περιελάμβανε καθηγητές και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Οι εννέα εργασίες που διακρίθηκαν (τρεις σε κάθε κατηγορία) παρουσιάστηκαν σε έκθεση κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας 'Γη και Διάστημα'. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες συμμετέχοντες διακρίθηκαν και στις τρεις ηλικιακές κατηγορίες του διαγωνισμού. Σημειώνεται ότι η Εβδομάδα 'Γη και Διάστημα', στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν διάφορες πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, είχε ως στόχο να δείξει πώς η παρατήρηση της Γης και οι δραστηριότητες στο Διάστημα βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής στον πλανήτη μας.

Αναλυτικά, οι Έλληνες νικητές/νικήτριες είναι:

α) 1η Κατηγορία (5-9 ετών)
1ο βραβείο: Δημήτριος Κατσαρός, Σπυρίδων Μουμούρης, Όλγα Μουμούρη, Σπυρίδων Αλεξάκης και Μάριος Μουμούρης, συνεργατικό σχέδιο από το Διθέσιο Δημοτικό Σχολείο Δουκάδων Κέρκυρας.

β) 2η Κατηγορία (10-14 ετών)
1ο βραβείο: Ζήσης Φωτιάδης από τα Μακεδονικά Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης,
2ο βραβείο: Γεώργιος Πέππας από το Γυμνάσιο Αυλωναρίου Εύβοιας.

γ) 3η Κατηγορία (15-19 ετών)
1ο βραβείο: Χριστίνα Φυτιλή από το 7ο Ενιαίο Λύκειο Λάρισας
2ο βραβείο: Μαρία Στακιά από το 1ο ΤΕΕ Πετρούπολης.

Όλα τα προκριθέντα έργα των Ελλήνων μαθητών υπάρχουν ψηφιοποιημένα και παρουσιάζονται στο εικονικό μουσείο 'Γη και Διάστημα' στο δικτυακό τόπο του Γραφείου για την Κοινωνία της Πληροφορίας του ΥΠΕΠΘ.