Κέντρα Τεχνολογικής Πληροφόρησης για την ενίσχυση των ΜΜΕ του τομέα της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου

Ένα ευρωπαϊκό δίκτυο Κέντρων Τεχνολογικής Πληροφόρησης που θα προωθεί την κατανάλωση της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου και θα υποστηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τομέα για την εφαρμογή φιλικών στο περιβάλλον μεθόδων παραγωγής προβλέπει το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο TDC-OLIVE.

Στο έργο, που χρηματοδοτείται από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, συμμετέχουν 15 εταίροι από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία, την Ολλανδία και την Ελλάδα, η οποία εκπροσωπείται από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων (ΕΘΙΑΓΕ) και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγίων Αποστόλων (ΒΙΟΝ).

Κύριος στόχος των Κέντρων Πληροφόρησης είναι η προώθηση της κατανάλωσης της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου στην Βόρεια Ευρώπη και η αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την παραγωγή των προϊόντων αυτών όπως, για παράδειγμα, η υψηλή κατανάλωση νερού και η δύσκολη διαχείριση ή ανακύκλωση των αποβλήτων.

Το έργο περιλαμβάνει μελέτες για τη χαρτογράφηση των ΜΜΕ του συγκεκριμένου τομέα και τον προσδιορισμό των αναγκών τους, διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για την προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών και τη βελτιστοποίηση της ποιότητας των προϊόντων, καθώς και ενημερωτικές δράσεις για θέματα όπως οι πηγές χρηματοδότησης και η σύνδεση των ΜΜΕ με ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς. Θα πραγματοποιηθεί, επίσης, διαφημιστική εκστρατεία για την αλλαγή της νοοτροπίας των καταναλωτών με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης των προϊόντων αυτών στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο του έργου: http://www.tdcolive.net http://www.cordis.lu/food/home.html