Πλάνο Δράσης του ΣΕΠΕ για την ανάπτυξη του Διαδικτύου στην Ελλάδα

01.02.2005

Τις προτάσεις του για τη μελλοντική ανάπτυξη του Διαδικτύου και την αύξηση της χρήσης των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Ελλάδα παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Πρόκειται για τα συμπεράσματα πρόσφατης μελέτης που εκπόνησε ο ΣΕΠΕ με τον τίτλο 'Πλάνο Δράσης για την ανάπτυξη του Internet στην Ελλάδα', με στόχο να δοθεί μια ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης του Internet στην Ελλάδα, και να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για την περαιτέρω εξέλιξή του.

Η μελέτη βασίστηκε στα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών (ΕΔΕΤ- ebusiness forum), σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα τα ποσοστά χρήσης Η/Υ και Internet στο γενικό πληθυσμό ηλικίας άνω των 15 ετών ανέρχεται για το 2003 στο 27,1% και 19,9% αντίστοιχα, σε σχέση με 20,8% και 10,6% που ήταν το 2001. Για το 2004, παρατηρείται σημαντική επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης τόσο στη χρήση Η/Υ (η οποία επηρεάζει άμεσα τη χρήση Internet), όσο και στη χρήση του Internet. Συγκριτικά με άλλες χώρες, η Ελλάδα υστερεί σημαντικά στο ποσοστό χρήσης του Internet, σύμφωνα με τα στοιχεία των Διαρθρωτικών Δεικτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα παραπάνω στοιχεία, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, συγκλίνουν στην άποψη ότι χρειάζεται η λήψη δραστικών μέτρων, ώστε η Ελλάδα να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να γεφυρωθεί το ψηφιακό χάσμα που παρατηρείται έναντι των υπολοίπων χωρών. Τα οφέλη από την ανάπτυξη του Internet θα έχουν απήχηση τόσο στην εγχώρια οικονομία, στην απασχόληση και στην παραγωγικότητα όσο και στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού. Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, η μη επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην καθυστέρηση της πολιτείας να εφαρμόσει το e-Government, του εκπαιδευτικού συστήματος στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, στις δομές της οικονομίας που χαρακτηρίζονται από έλλειψη πραγματικού ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες, στην άγνοια των πολιτών και στην απουσία ουσιαστικού περιεχομένου και υπηρεσιών στο Ελληνικό Διαδίκτυο.

Στο Πλάνο Δράσης προτείνεται μια βελτιωμένη προσέγγιση, η οποία θα βασίζεται σε στρατηγικές που υλοποιήθηκαν σε άλλες χώρες και είχαν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη του Internet και την αύξηση στη χρήση των νέων τεχνολογιών. Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΕΠΕ προτείνει την ανάληψη ρεαλιστικών δράσεων για την αύξηση τόσο της ζήτησης όσο και της προσφοράς των νέων ΤΠΕ, όπως:

  • Την ανάπτυξη των δυνατοτήτων και δεξιοτήτων όλων στη χρήση των ΤΠΕ μέσα από ενημέρωση και εκπαίδευση
  • Την παροχή δυνατότητας πρόσβασης στις ΤΠΕ από όλους, οποτεδήποτε και από οπουδήποτε
  • Την προώθηση της ευρυζωνικής πρόσβασης στο Internet
  • Την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του υγιούς ανταγωνισμού
  • Την προώθηση του κρατικού εκσυγχρονισμού μέσω των νέων ΤΠΕ
  • Την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών και θεσμικού πλαισίου για την προαγωγή και ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας
  • Την προώθηση της καινοτομίας και της τεχνολογικής εξέλιξης.

Το συνολικό κόστος του Πλάνου Δράσης θα ανέλθει για την τριετία στα 86,36 εκ. ευρώ, χρηματικό πόσο που προτείνει ο ΣΕΠΕ να καλυφθεί από διάφορους δημόσιους φορείς. Με την προτεινόμενη στρατηγική και τις δράσεις, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σημαντικά η διείσδυση του Internet στην Ελλάδα. Με βασικό δείκτη αξιολόγησης το ποσοστό διείσδυσης στον ελληνικό πληθυσμό ηλικίας άνω των 15 ετών, εκτιμάται ότι η αποτελεσματικότητα του Πλάνου Δράσης στο τέλος της τριετίας θα κυμαίνεται μεταξύ 35,3% (απαισιόδοξο σενάριο), 41,2% (μετριοπαθές σενάριο) και 47,2% (αισιόδοξο σενάριο). Επιτυγχάνοντας αυτό το στόχο, η Ελλάδα θα βρεθεί πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε θέματα Internet και ΤΠΕ, γεγονός που θα την βοηθήσει να ανταποκριθεί με επιτυχία στα νέα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας

Μάθετε Περισσότερα