Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της ΕΕ συνδράμει στην προσπάθεια συγκέντρωσης πληροφοριών για τα τσουνάμι

Από τις 26 Δεκεμβρίου 2004, την ημέρα που σημειώθηκε ο σεισμός στον Ινδικό Ωκεανό με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άτομα να χάσουν τη ζωή τους λόγω των παλιρροϊκών κυμάτων, το Κοινό Κέντρο Ερευνών (Joint Research Centre - JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκίνησε στενή συνεργασία με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να γίνει ένας άμεσος και ακριβής υπολογισμός του μεγέθους της καταστροφής που προκλήθηκε, και των επιπτώσεών της.

Για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου, το JRC προχώρησε άμεσα, με τη βοήθεια της δορυφορικής απεικόνισης, στη συλλογή πληροφοριών που θα συνεπικουρήσουν στις ερευνητικές προσπάθειες για την πληρέστερη κατανόηση του φαινομένου και θα συνδράμουν τις διεθνείς πρωτοβουλίες για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληγέντες.

Πιο συγκεκριμένα, το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προχώρησε αμέσως σε προκαταρκτική εκτίμηση του συνολικού αριθμού των ανθρώπων, των περιοχών, των φυσικών πόρων και των υποδομών που επλήγησαν από το φαινόμενο. Αυτό κατέστη δυνατόν μέσω της παρατήρησης όλων των περιοχών της Νοτιανατολικής Ασίας που βρίσκονται σε απόσταση έως και πέντε χιλιομέτρων από τις ακτογραμμές και έχουν 10 έως 20 μέτρα υψομετρική διαφορά από τη στάθμη της θάλασσας. Οι συγκεκριμένες παρατηρήσεις διασταυρώθηκαν με στοιχεία που αφορούσαν στη συγκέντρωση του πληθυσμού στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να υπολογισθεί ο συνολικός αριθμός των ατόμων που επηρεάστηκαν από το φαινόμενο. Για την επίδραση που είχαν τα παλιρροϊκά κύματα στους φυσικούς πόρους και στις υποδομές χρησιμοποιήθηκαν χάρτες κάλυψης γης των συγκεκριμένων περιοχών.

Το Κοινό Κέντρο Ερευνών συνεχίζει έως σήμερα να συγκεντρώνει στοιχεία από διάφορες πηγές προκειμένου να υπολογίσει το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη κάθε χώρα ξεχωριστά. Σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς (ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, EURIMAGE, DLR, SPOT-Image, κ.α.), το Κοινό Κέντρο Ερευνών κατάφερε να καταγράψει λεπτομερώς το συνολικό μέγεθος της καταστροφής μέσω της παρατήρησης και ανάλυσης υψηλής ευκρίνειας δορυφορικών φωτογραφιών.

Παράλληλα, έχει θέσει σε λειτουργία το δικτυακό τόπο (http://tsunami.jrc.it/), που είναι αφιερωμένος στις καταστροφές που προκάλεσαν πρόσφατα τα παλιρροϊκά κύματα. Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια του JRC και των εταίρων του προκειμένου να βοηθήσουν στην αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας και στην ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών, καθώς και να παράσχουν συμπληρωματικές πληροφορίες για τα παλιρροϊκά κύματα.

Στις ιστοσελίδες του, οι επισκέπτες μπορούν να βρουν όλα τα τελευταία νέα της ΕΕ για τα τσουνάμι, αναφορές των χωρών που επηρεάστηκαν, αναλυτικούς χάρτες των περιοχών που επλήγησαν και ψηφιακούς χάρτες από τον Ψηφιακό Aτλαντα του JRC, βίντεο και συνδέσμους σχετικούς με το φαινόμενο.