Αυξάνονται οι επενδύσεις για την έρευνα σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ

14.02.2005

Η αύξηση των επενδύσεων για την έρευνα στις χώρες του ΟΟΣΑ, καθώς και η ανάγκη για ενίσχυση της καινοτομίας στον τομέα των υπηρεσιών, πλήρη αξιοποίηση των πολυεθνικών επιχειρήσεων και αναδιάρθρωση των δημόσιων ερευνητικών συστημάτων είναι τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης 'Επιστήμη, Τεχνολογία και Βιομηχανία: Προοπτικές 2004', που δημοσίευσε πρόσφατα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι χώρες του ΟΟΣΑ αυξάνουν τις επενδύσεις για την έρευνα, με στόχο τη βελτίωση της οικονομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, σε σχέση με χώρες όπως η Κίνα που, κατά την περίοδο 1995-2005, διπλασίασε τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη (από 0,6% σε 1,2% του ΑΕΠ).

Όσον αφορά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η στρατηγική της Λισαβόνας προβλέπει την αύξηση των επενδύσεων για την έρευνα στο 3% του ΑΕΠ κάθε χώρας μέχρι το 2010. Κάποιες χώρες, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, έχουν διατηρήσει τον παραπάνω στόχο, ενώ άλλες έχουν αναπροσαρμόσει την πολιτική τους σε πιο εφικτούς στόχους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι δημόσιες επενδύσεις αφορούν κυρίως επιστημονικούς και τεχνολογικούς τομείς που αναμένεται να αποφέρουν σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, όπως οι τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας, η βιοτεχνολογία και η νανοτεχνολογία. Προτεραιότητα δίνεται επίσης στην ενίσχυση των διαθέσιμων ανθρώπινων πόρων στην επιστήμη, μέσω της αύξησης των εθνικών και περιφερειακών πόρων για την έρευνα. Σημειώνεται πως η απασχόληση εργαζομένων στην επιστήμη και την τεχνολογία αυξήθηκε σχεδόν με διπλάσιο ρυθμό από τη συνολική απασχόληση κατά την περίοδο 1995-2000.

Στις προτάσεις του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του τομέα των υπηρεσιών, όπου οι καινοτόμες εφαρμογές είναι λιγότερες συγκριτικά με τον τομέα των βιομηχανικών κατασκευών, περιλαμβάνεται και η σύνδεση επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών με δημόσια ερευνητικά κέντρα. Τα συγκεκριμένα κέντρα θα προσαρμόσουν την έρευνα στις ανάγκες του τομέα των υπηρεσιών και θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες. Ο ΟΟΣΑ ενθαρρύνει επίσης τις συνεργασίες με διεθνή ερευνητικά ινστιτούτα και την προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Η ανασυγκρότηση των δημόσιων ερευνητικών συστημάτων έχει ήδη ξεκινήσει σε χώρες όπως η Δανία, η Ιαπωνία και η Σλοβακία, οι οποίες παρέχουν στα πανεπιστήμια αυτονομία για στενή συνεργασία με τη βιομηχανία και δυνατότητες για μεταφορά τεχνολογίας. Αλλες χώρες, όπως η Νορβηγία και η Ελβετία, έχουν διαμορφώσει ένα ευνοϊκό πλαίσιο για τα Δικαιώματα Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και την εμπορική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων των δημόσιων ερευνητικών ινστιτούτων.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης στοιχεία σχετικά με συνεργασίες δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για την ενίσχυση της καινοτομίας, τους ανθρώπινους πόρους στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας, τη σύνδεση πολυεθνικών επιχειρήσεων με την αύξηση της παραγωγικότητας και της καινοτομίας. Στατιστικοί δείκτες για τη χρηματοδότηση της έρευνας, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τους ερευνητές, κ.λπ., είναι επιπλέον διαθέσιμοι.

Μάθετε Περισσότερα