Διάλογος Ευρωπαίων πολιτών για τις επιστήμες του Εγκεφάλου

Διάλογο για κοινωνικά και ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από τη μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου και της συμπεριφοράς προωθεί το ευρωπαϊκό έργο 'European Citizens - Deliberation on Brain Science (ECD)', που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συντονίζεται από το βελγικό ίδρυμα King Baudouin Foundation.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας νέας συμμετοχικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη, σε διεθνικό επίπεδο. Στο έργο συμμετέχουν 126 πολίτες από 9 κράτη μέλη (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ιταλία, Μ. Βρεττανία, Ολλανδία, Ουγγαρία). Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, φυσικοί, νευρολόγοι, ψυχίατροι, εκπρόσωποι των κοινωνικών και γνωστικών επιστημών, εμπειρογνώμονες, φορείς υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.

Το έργο, διάρκειας δύο ετών, προβλέπει δράσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυση του διαλόγου και τον εντοπισμό κοινών και διαφοροποιημένων αντιλήψεων των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικά εθνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα και αντιμετωπίζουν διαφορετικά τα ηθικά και κοινωνικά ζητήματα των επιστημών του Εγκεφάλου. Εθνικός συντονιστής για την Ελλάδα είναι το Ίδρυμα Ευγενίδου.

Στο πλαίσιο έργου, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν απόψεις και προτάσεις στην επιστημονική και ερευνητική κοινότητα για την ένταξη των επιστημών του Εγκεφάλου στην ευρύτερη πολιτική ατζέντα και τη σύνδεσή τους με άλλα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο μεγαλύτερων δημόσιων διαβουλεύσεων.

H πρώτη συνάντηση εργασίας του έργου πραγματοποιήθηκε στις 22-23 Απριλίου 2004. Σε αυτή την προπαρασκευαστική, διεπιστημονική συνάντηση με τίτλο Connecting Brains and Society συμμετείχαν 25 διακεκριμένοι επιστημονες σε θέματα που άπτονται των νευροεπιστημών, κι ακόμη φιλόσοφοι, καλλιτέχνες και εκπρόσωποι κοινωνικών και άλλων φορέων που 'πρωταγωνιστούν' στο ευρύ τοπίο που συνδέεται με τις νευροεπιστήμες (European Brain Council, European Federation of Neurological Associations (EFNA), Global Alliance of Mental Illness Advocacy Networks (GAMIAN Europe), European DANA Alliance for the Brain, Federation of European Neuroscience Societies (FENS). Τη συνάντηση διοργάνωσαν το King Baudouin Foundation και το Rathenau Institute. Στο πάνελ των ειδικών, από την Ελλάδα συμμετείχε ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας κ.Δημοσθένης Αγραφιώτης, Κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Τα πρακτικά από τη συνάντηση είναι διαθέσιμα στους δικτυακούς τόπους: http://www.rathenau.nl/ , http://www.kbs-frb.be/.