Gate2Growth: Eυρωπαϊκή πρωτοβουλία για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα

04.01.2005

Μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία για την υποστήριξη της καινοτομικής επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη αποτελεί η πρωτοβουλία Gate2Growth του European Business and Innovation Center Network, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Innovation/SMEs της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ως πρωταρχικό στόχο έχει την υποστήριξη των επιχειρηματιών που αναπτύσσουν καινοτομίες και δραστηριοποιούνται στον ευρωπαϊκό χώρο, προκειμένου να βρουν χρηματοδότες ή να υποστηρίξουν πιο αποτελεσματικά τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Gate2Growth παρέχει μια σειρά από εργαλεία, υποδομές και υποστηρικτικές υπηρεσίες. Όλες οι σχετικές πληροφορίες και υπηρεσίες της πρωτοβουλίας Gate2Growth παρέχονται μέσω της διαδικτυακής πύλης 'www.gate2growth.com'. Οι υπεύθυνοι του έργου φιλοδοξούν η πύλη να αποτελέσει ένα μέσο ανταλλαγής απόψεων μεταξύ επενδυτών, φορέων που δραστηριοποιούνται σε θέματα μεταφοράς τεχνολογίας, επιχειρήσεων, και ιδρυμάτων που ασχολούνται με την καινοτομία, τη χρηματοδότηση και την επιχειρηματικότητα. Και ευελπιστούν να γίνει ένα αποτελεσματικό εργαλείο πληροφόρησης, μέσω του οποίου θα υλοποιούνται πρωτοποριακές ιδέες και σχέδια και θα δημιουργούνται νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Η πύλη Gate2Growth παρέχει μια σειρά από διαδικτυακές υπηρεσίες υποστήριξης όπως, για παράδειγμα, οδηγίες για τη σύνταξη και ανάπτυξη επιχειρηματικών πλάνων, διαγνωστικά εργαλεία, πληροφόρηση σχετικά με τις πολιτικές της ΕΕ για θέματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, συμβουλές για την αναζήτηση χρηματοδοτών, κ.ά.

Στις βάσεις δεδομένων που διαθέτει η υπηρεσία οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να βρουν επαγγελματίες και ειδικούς διαφόρων κατηγοριών (θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, νομικούς εξειδικευμένους σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, εκπαιδευτές, κ.ά.) που εδρεύουν στην ΕΕ και σχετίζονται με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Η αναζήτησή τους μπορεί να γίνει είτε ανά κατηγορία (χώρα, τομέας δραστηριότητας, κ.ά.) είτε με την εισαγωγή ειδικών κριτηρίων.

Μέρος της Πρωτοβουλίας Gate2Growth αποτελεί το ακαδημαϊκό δίκτυο Finance Academia, που δημιουργήθηκε το 2002 και έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή ακαδημαϊκούς, ερευνητές και υποψήφιους διδάκτορες που εργάζονται σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα και δραστηριοποιούνται στους τομείς των χρηματοοικονομικών, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Στις δραστηριότητες του δικτύου περιλαμβάνονται η οργάνωση και λειτουργία ερευνητικών ομάδων εργασίας, δράσεις που σχετίζονται με την ανταλλαγή και την κινητικότητα ερευνητών, η βράβευση ερευνητικών εργασιών, κ.ά.

'Θέλουμε μέσα από τη λειτουργία της Aκαδημίας να προωθήσουμε τη διεξαγωγή κοινών ερευνητικών έργων και να ενθαρρύνουμε τους υποψήφιους διδάκτορες προκειμένου να υλοποιήσουν πρωτοποριακές μελέτες στους τομείς της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων' αναφέρει ο Tom Schamp, στέλεχος του Gate2Growth. 'Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε περισσότερα από 80 μέλη από 37 ακαδημαϊκά ιδρύματα που εδρεύουν σε 17 χώρες της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας της Ακαδημίας περισσότεροι από 25 υποψήφιοι διδάκτορες κάθε χρόνο έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ερευνητικές τους εργασίες'.

H Finance Academia διοργανώνει, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σεμινάρια σε θέματα διοίκησης επιχειρήσεων. Διαθέτει επίσης μια μεγάλη βάση δεδομένων, όπου περιέχονται στοιχεία σχετικά με την πραγματοποίηση επενδύσεων σε επιχειρηματικά σχήματα και venture capitals, τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, μελέτες περίπτωσης, κ.ά.

Aξίζει να σημειωθεί ότι το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης, συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Αναδιανομής Καινοτομίας, συμμετέχει ως εταίρος στην πρωτοβουλία Gate2Growth.

Μάθετε Περισσότερα