Ξεκίνησε ο δημόσιος διάλογος για τα αποτελέσματα της Τεχνολογικής Προοπτικής Διερεύνησης

Σειρά ημερίδων για τη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου 'Τεχνολογική Προοπτική Διερεύνηση' διοργανώνονται σε έξι μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, με στόχο το δημόσιο διάλογο για το σχεδιασμό της στρατηγικής που θα οδηγήσει στη διαμόρφωση της ελληνικής Κοινωνίας της Γνώσης.

Το έργο 'Τεχνολογική Προοπτική Διερεύνηση στην Ελλάδα' χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και στοχεύει στη διερεύνηση του μέλλοντος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, με έμφαση στο ρόλο της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας. Οι χρονικοί ορίζοντες της διερεύνησης είναι το 2015 και το 2021, ενώ οι διαδικασίες είναι συμμετοχικές και αλληλοδραστικές.

Η εναρκτήρια συνάντηση διάχυσης αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 19 Νοεμβρίου 2004, στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία παρευρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας καθ. Ι. Τσουκαλάς, ο υπεύθυνος της κοινοπραξίας του έργου καθ. Ε. Κούκιος παρουσίασε τα συνοπτικά αποτελέσματα του έργου. Κύριος ομιλητής ήταν και ο Dr David Gibson από το Πανεπιστήμιο του Τέξας (IC2 Institute), ο οποίος παρουσίασε συστήματα και πολιτικές για την παγκόσμια οικονομία μάθησης, με έμφαση στους πόλους καινοτομίας, τη ροή γνώσης και την ανάπτυξη δυναμικών.

Στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση με θέμα «Η Διακυβέρνηση στην Οικονομία και Κοινωνία της Γνώσης» στις 13 Δεκεμβρίου 2004, στη Θεσσαλονίκη. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, ζητήματα δημόσιας διοίκησης, νέες τάσεις διακυβέρνησης, δράσεις ηλεκτρονικού επιχειρείν και πρωτοβουλίες για ψηφιακές πόλεις. Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες ημεριδες στα Ιωάννινα, την Πάτρα, το Ηράκλειο και τη Λάρισα.

Περισσότερες πληροφορίες για τις ημερίδες, καθώς και η σύνοψη των αποτελεσμάτων του έργου είναι διαθέσιμα στο δικτυακό τόπο της Τεχνολογικής Προοπτικής Διερεύνησης: http://www.foresight-gsrt.gr/