Ανακοινώθηκαν τα Βραβεία Αριστείας Marie Curie 2004

Σε πέντε διακεκριμένους επιστήμονες από τη Γερμανία, την Ιταλία και το Ισραήλ απονεμήθηκαν τα Βραβεία Αριστείας Marie Curie 2004 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αξίας 50.000 ευρώ έκαστο, με στόχο τη δημόσια αναγνώριση των ερευνητικών επιτευγμάτων και της αριστείας τους στο επιστημονικό πεδίο της ειδίκευσής τους.

Οι υποψηφιότητες αξιολογήθηκαν από επιτροπή έξι Ευρωπαίων επιστημόνων, με πρόεδρο τον Prof. Gerard't Hooft, κάτοχο του Βραβείου Nobel Φυσικής. Βραβεία απέσπασαν οι ακόλουθοι:
- Benedetta Ciardi (Ιταλία) για τη μελέτη της επίδρασης της ακτινοβολίας των πρώτων αστέρων σε διαφορετικά αέρια του Σύμπαντος και στις διεργασίες σχηματισμού γαλαξιών
- Christian Marc Keysers (Γερμανία) για τη μελέτη των νευρικών διεργασιών που αποκαλύπτουν τους τρόπους και τις αιτίες της ανθρώπινης εμπάθειας
- Jens Marklof (Γερμανία) για την έρευνα των ιδιοτήτων εντοπισμού της χαοτικής κβαντικής κατάστασης
- Gadi Rothenberg (Ισραήλ) για την αναζήτηση νέων καταλυτών, συνδυάζοντας προηγμένες υπολογιστικές και πειραματικές μεθόδους
- Stefano Zapperi (Ιταλία) για τη μελέτη εσωτερικών 'κατακρημνίσεων' και των επακόλουθων θορυβων τριγμού σε διαφορετικά υλικά.

Τα Βραβεία Αριστείας Marie Curie απονέμονται, σε ετήσια βάση, σε πέντε ερευνητές που έχουν κατά το παρελθόν επωφεληθεί από την κοινοτική υποστήριξη για κατάρτιση και κινητικότητα για τουλάχιστον 12 μήνες. Στόχος των Βραβείων, που περιλαμβάνουν όλα τα επιστημονικά πεδία, είναι η διεθνής προβολή του έργου των ερευνητών και η περαιτέρω προώθηση της σταδιοδρομίας τους.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων για τα Βραβεία Αριστείας Marie Curie 2005 είναι η 16η Φεβρουαρίου 2005.