Nέες παραστάσεις με οικολογικά μηνύματα στο Ευγενίδειο Ψηφιακό Πλανητάριο

15.12.2004

Με νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους ξεκίνησε στις 4 Δεκεμβρίου 2004, και για όλη τη χειμερινή περίοδο, το νέο πρόγραμμα προβολών του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου. Πρόκειται για την ψηφιακή παράσταση 'Μαγεμένος Ύφαλος - Kaluoka Hina', η οποία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αποκλειστικά για προβολή σε θόλο πλανηταρίου, και για την ταινία μεγάλης οθόνης 'Ζωντανή Θάλασσα', η οποία είχε προταθεί το 1995 για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.

Η ταινία 'Μαγεμένος Ύφαλος - Kaluoka Hina' της γερμανικής εταιρείας Softmachine είναι μια παράσταση υψηλών προδιαγραφών με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, για μικρά παιδιά άνω των 4 ετών, αλλά και για μεγάλους. Μέσα από ένα όμορφο παραμύθι, ο θεατής έρχεται σε επαφή με πανανθρώπινες αξίες, όπως η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και ο σεβασμός για τη φύση και τον κόσμο που μας περιβάλλει, ενώ προσεγγίζoνται με απλό και ταυτόχρονα διασκεδαστικό τρόπο θέματα όπως: οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, τα υποβρύχια ηφαίστεια, τα δάση από φαιοφύκη και ο βιοφωσφορισμός, καθώς και η επίδραση που έχουν οι παλίρροιες στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα. Το άριστο εικαστικό αποτέλεσμα δίνει στο θεατή τη μοναδική αίσθηση πως βρίσκεται μέσα στο προβαλλόμενο περιβάλλον.

Για την παρουσίαση της ταινίας στην Ελλάδα το Ίδρυμα Ευγενίδου έδωσε μεγάλο βάρος στην άρτια προσαρμογή της παράστασης. Έτσι, με τη σκηνοθετική επιμέλεια του κ. Φώτη Πετρίδη, ένα επιτελείο από γνωστούς Έλληνες ηθοποιούς 'δάνεισε' τις φωνές του στους ήρωες και κατάφερε να προσδώσει στην παράσταση ιδιαίτερη ζωντάνια και ζεστασιά. Οι ηθοποιοί είναι με αλφαβητική σειρά οι ακόλουθοι: Χ. Διαβάτη, Α. Καφετζόπουλος, Α. Λογοθέτης, Η. Λογοθέτης, Χ. Παπαδοπούλου, Α. Παυλίδης, Φ. Πετρίδης, Λ. Φραγκούλης, Π. Χαϊκάλης, Β. Χαραλαμπόπουλος και J. Vavouras, ενώ τραγουδά η Α. Πασχάλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην οποία προβάλλεται η παράσταση (η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2004 στο Πλανητάριο του Αμβούργου).

Στην ταινία μεγάλης οθόνης 'Ζωντανή Θάλασσα' της MacGillivray-Freeman Films, η οποία έχει επενδυθεί με τη μουσική του Sting, οι θεατές μεταφέρονται στο μακρινό Παλάου, μια μικρή νησιωτική πολιτεία του Ειρηνικού Ωκεανού. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας κινηματογράφησης IMAX, οι θεατές πραγματοποιούν ένα μαγευτικό υποβρύχιο ταξίδι σε έναν υποθαλάσσιο κόσμο που έχει παραμείνει ίδιος εδώ και 500 χρόνια, μακριά από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Στη συνέχεια, ακολουθούν το τηλεχειριζόμενο βαθυσκάφος ROV σε βάθος 3.000 ποδών κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μέρη όπου το φως δεν έχει φθάσει ποτέ. Στην ελληνική έκδοση της ταινίας αφηγήτρια είναι η Πέμυ Ζούνη. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα προσεγμένη παραγωγή, την οποία έχουν παρακολουθήσει έως σήμερα περισσότεροι από 10 εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο.

Ένας χρόνος επιτυχημένης λειτουργίας για το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

Παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου το νέο χειμερινό πρόγραμμα προβολών για την περίοδο Δεκέμβριος 2004 - Μάρτιος 2005, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης υπογράμμισε ότι 'Η λειτουργία του Νέου Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου ήταν ένα πρωτοποριακό εγχείρημα. Ωστόσο, η ανταπόκριση από το κοινό ήταν μεγάλη και θερμή. Σε ένα έτος το Νέο Πλανητάριο δέχθηκε περί τους 400.000 θεατές, από τους οποίους το 50% ήταν σχολικό κοινό. Για να γίνει η σύγκριση, αναφέρω ότι το Πλανητάριο, στην παλαιά μορφή του, είχε 120.000 επισκέπτες ετησίως'.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Ευγενίδης, ο ενθουσιασμός που έχει μέχρι στιγμής δείξει το κοινό απέναντι στις πρωτοβουλίες του Ιδρύματος, οδήγησε στην επέκταση του προγράμματος του Πλανηταρίου, με νέες προβολές ευρύτερου εκπαιδευτικού περιεχομένου για όλες τις ηλικίες. Οι δύο νέες προβολές 'Μαγεμένος Ύφαλος - Kaluoka Hina' και 'Η Ζωντανή Θάλασσα' πλαισιώνουν τρία από τα ήδη τρέχοντα και επιτυχημένα εκπαιδευτικά προγράμματα: 'Κοσμική Οδύσσεια', 'Ταξίδι χωρίς Τέλος' και 'Ακραία Αθλήματα'. Στο πλαίσιο του χειμερινού προγράμματος θα προστεθεί στις 10 Ιανουαρίου 2005 η ψηφιακή παράσταση 'Νέοι Ορίζοντες' παραγωγής Ιδρύματος Ευγενίδου, η οποία αποτελεί αφιέρωμα στο ηλιακό μας σύστημα.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος αναφέρθηκε και στην έκθεση 'Επιστήμη των Αθλημάτων' της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων, που φιλοξενήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου, την οποία επισκέφθηκαν περισσότερα από 100.000 άτομα, στην πλειονότητά τους μαθητές. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Ευγενίδης, περισσότερα από 30.000 άτομα έχουν επισκεφθεί σε ένα χρόνο τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, που διαθέτει σήμερα 45.000 τίτλους βιβλίων. Τέλος, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου αναφέρθηκε ενδεικτικά σε νέες πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, με στόχο να μετατρέψουν σταδιακά το Ίδρυμα Ευγενίδου σε σημείο συνάντησης της επιστήμης με την κοινωνία, όπως το Καφενείο της Επιστήμης, μια πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο και το περιοδικό Focus, και η σειρά Βιβλιοπαρουσιάσεων από τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος.