Ξεκινά και στην Ελλάδα ο θεσμός 'Το Καφενείο της Επιστήμης'

09.11.2004

Ένας θεσμός που δημιουργήθηκε στη Γαλλία και τη Μ. Βρετανία και έχει επεκταθεί πλέον σε όλη την Ευρώπη ξεκινά επίσημα και στη χώρα μας. Πρόκειται για το 'Kαφενείο της Επιστήμης', μια σειρά ανοιχτών διαλόγων για την επιστήμη και την τεχνολογία. Η επιτυχία του θεσμού στις χώρες που εφαρμόστηκε οφείλεται στην άμεση επαφή που έχει το κοινό με τους επιστήμονες - ερευνητές και στο ζωντανό διάλογο που αναπτύσσεται μεταξύ τους.

Οι συζητήσεις του Καφενείου της Επιστήμης γίνονται πάντοτε σε ένα ζεστό κλίμα φιλικής ανταλλαγής απόψεων και σε ένα χαλαρό περιβάλλον, όπου οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στις επιστήμες και σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, πίνοντας έναν καφέ ή ένα ποτήρι κρασί. Επιπλέον, παρέχεται στους επιστήμονες η δυνατότητα να γίνουν κοινωνοί των προβληματισμών, της αγωνίας και των προσδοκιών των πολιτών σε μείζονα επιστημονικά θέματα.

Το Καφενείο της Επιστήμης υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, το περιοδικό Focus και έχει χορηγό επικοινωνίας την εφημερίδα 'ΤΑ ΝΕΑ'. Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 9 Νοεμβρίου στο Cafe Paris - Athenes του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31, Αθήνα) και εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας της Επιστήμης. Οικοδεσπότης θα είναι ο κ. Στράτος Θεοδοσίου, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος θα κάνει μια μικρή εισαγωγική ομιλία σχετικά με τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης (Big Bang) και την αρχή του Σύμπαντος. Στις 25 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη καφετέρια του Ιδρύματος Ευγενίδου η δεύτερη συνάντηση, με οικοδεσπότη τον κ. Γιώργο Δρακάτο. Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου θα συζητήσει και θα διερευνήσει με το κοινό τις διεργασίες που συμβαίνουν στο εσωτερικό της γης, καθώς και τους τρόπους συμβίωσης των ανθρώπων με τους σεισμούς.

Οι διοργανωτές ευελπιστούν το Καφενείο της Επιστήμης να καταστεί σύντομα θεσμός. Ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος, Διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου σημειώνει: «Το Καφενείο της Επιστήμης δεν είναι σειρά διαλέξεων, αλλά συζητήσεις αμφίδρομης επικοινωνίας, ανοιχτές σε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και όπως καταλαβαίνετε αποτελούν από μόνες τους ένα επιστημονικό πείραμα, καθώς δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η ανταπόκριση του κοινού, η οποία ευελπιστούμε να είναι θετική».

Οι εκδηλώσεις του Καφενείου της Επιστήμης θα συνεχιστούν έως το τέλος Μαΐου του 2005 και θα διοργανώνονται ανά δεκαπενθήμερο εναλλάξ στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Στα θεματικά πεδία περιλαμβάνονται οι επιστήμες της αστρονομίας, φυσικής, γεωδυναμικής, αρχαιομετρίας, ψυχιατρικής - νευροψυχιατρικής, βιοχημείας, πληροφορικής και της διοίκησης επιχειρήσεων. Τις εκδηλώσεις του Ιδρύματος Ευγενίδου υποστηρίζει και το Ελληνικό Παράρτημα της Euroscience, που δημιουργήθηκε με στόχο τη διάχυση της επιστήμης και της τεχνολογίας στο ευρύτερο κοινό μέσω του διαλόγου και των διεπιστημονικών προσεγγίσεων.

Η είσοδος στο Καφενείο της Επιστήμης είναι ελεύθερη. Απαραίτητη, όμως, είναι η δήλωση συμμετοχής λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Γαλλικό Ινστιτούτο (τηλ: 2103398647-740) και στο Ίδρυμα Ευγενίδου (τηλ: 2109469670-5).