ERA-LINK: Δίκτυο Ευρωπαίων ερευνητών που εργάζονται στις ΗΠΑ

01.11.2004

Ένα Δίκτυο για τους Ευρωπαίους ερευνητές που ζουν και εργάζονται στις ΗΠΑ προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με τις πρεσβείες των κρατών μελών στις ΗΠΑ. Στόχος του Δικτύου ERA-LINK είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ερευνητικού αυτού δυναμικού, το οποίο μέχρι σήμερα χαρακτηριζόταν ως «απώλεια» λόγω της διαρροής εγκεφάλων.

Κεντρικός άξονας του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για τους Ευρωπαίους ερευνητές που εργάζονται στις ΗΠΑ, η οποία θα συνδεθεί με την διαδικτυακή πύλη 'ERMP / European Researchers Mobility Portal' για την ενίσχυση της προβολής του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και την προσέλκυση των επιστημόνων. Η οργάνωση και λειτουργία του Δικτύου 'ERA - LINK / European Researchers Abroad Link' αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2005.

Για τον καλύτερο σχεδιασμό του Δικτύου, η Επιτροπή καλεί τους Ευρωπαίους ερευνητές των ΗΠΑ να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με το πώς πρέπει να αναπτυχθεί το Δίκτυο, την πληροφόρηση και τις υπηρεσίες που θα παρέχει, κ.λπ. Το ερωτηματολόγιο είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.evaluationpartnership.com/surveys/eralink.htm