Πρωτοποριακή μέθοδος για τη θεραπεία του καρκίνου σε πυρηνικό αντιδραστήρα

Μια επαναστατική μέθοδος για τη θεραπεία του καρκίνου, γνωστή ως Θεραπεία Μέσω Σύλληψης Ουδετερονίων Βορίου (Boron Neutron Capture Therapy - BNCT) εισήλθε στο δεύτερο στάδιο ανάπτυξης, ανακοίνωσαν ερευνητές σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε στο Αμστερνταμ το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η BNCT, που βασίζεται σε τεχνικές που συνδυάζουν την πυρηνική φυσική με την ογκολογία δίνει νέες ελπίδες στη μάχη κατά του καρκίνου, θεωρούν όμως ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Η εξελιγμένη αυτή μορφή ραδιοθεραπείας έχει τη δυνατότητα να απελευθερώνει τον υγιή ιστό των κυττάρων που καλύπτεται από τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία και νεκρώνονται μετά την εφαρμογή της. Αναμένεται ότι οι έρευνες για τη θεραπεία BNCT θα συμβάλουν στην ανάπτυξη πρωτοποριακών μεθόδων για τη θεραπεία του καρκίνου και θα παρατείνουν τη ζωή ασθενών που έχουν εγκεφαλικό όγκο σε προχωρημένο στάδιο.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η πρωτοποριακή αυτή θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε ερευνητικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες. Σήμερα υλοποιείται στον Αντιδραστήρα Υψηλής Ροής (HFR) του Ινστιτούτου Ενέργειας του Κοινού Κέντρου Ερευνών που βρίσκεται στο Petten της Ολλανδίας. Οι έρευνες για τη θεραπεία BNCT χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του 5ου Προγράμματος Πλαισίου και διεξάγονται από ομάδα ερευνητών που προέρχεται από πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ουγγαρίας, Ιαπωνίας και των ΗΠΑ.

«Πρόκειται για την πρώτη θεραπευτική μέθοδο που εφαρμόζεται σε πυρηνικό αντιδραστήρα, ένα ασυνήθιστο μέρος τόσο για τους ασθενείς όσο και για το ιατρικό προσωπικό» αναφέρει ο Δρ A.Witty από το Πανεπιστήμιο του Essen.

Η θεραπεία BNCT βασίζεται στην ικανότητα του μη ραδιενεργού ισοτόπου του Βορίου 10 Β να αντιδρά με δέσμες νετρονίων, παράγοντας δύο σωματίδια υψηλής ενέργειας. Τα σωματίδια έχουν την ιδιότητα να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα και να έχουν ελάχιστη επίδραση στα υγιή κύτταρα.

Μέχρι σήμερα, 27 ασθενείς που είχαν γλοιοβλάστωμα, την πιο επιθετική μορφή εγκεφαλικών όγκων σε αρχικό στάδιο, έχουν υποβληθεί στη θεραπεία BNCT. «Οι ασθενείς επιλέχθηκαν γιατί βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο και είχαν ήδη υποβληθεί σε συμβατικές μεθόδους ραδιοθεραπείας δίχως επιτυχία. Αν και κανένας δεν επέζησε, οι κλινικές δοκιμές της πρώτης φάσης έδειξαν ότι η θεραπευτική μέθοδος και η δοσολογία είναι ασφαλείς» επισημαίνει ο Δρ Wolfgang Sauerwein.

Η ομάδα του Δρα Sauerwein, αυτή τη χρονική περίοδο, ασχολείται με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της μεθόδου, την ανάπτυξη φαρμάκων και την εκπόνηση διεθνών προτύπων για την ασφάλεια και την ποιότητα της θεραπείας.

Μάθετε Περισσότερα