Απονεμήθηκαν τα βραβεία του 16ου διαγωνισμού της ΕΕ για νέους επιστήμονες

Ερευνητικές ομάδες από την Αυστρία, τη Δανία και τη Γερμανία απέσπασαν τα τρία πρώτα βραβεία του 16ου διαγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για νέους επιστήμονες, με έργα που αφορούν την κατασκευή μικροφώνων με πυκνωτή, τη βελτίωση της μεθόδου σύνθεσης αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και την ανάπτυξη ανιχνευτών, με χρήση υπερήχων, για αέρια χρωματογραφία. Η απονομή των βραβείων, αξίας 5.000 ευρώ έκαστο, πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2004, στο Δουβλίνο.

O διαγωνισμός για νέους επιστήμονες διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1989 και εντάσσεται στο πρόγραμμα δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία» της ΕΕ. Στόχος είναι η ανάδειξη των επαγγελματικών ευκαιριών στο χώρο της επιστήμης και η ενθάρρυνση των νέων να ασχοληθούν με την έρευνα. Καλύπτονται δε οι τομείς: βιολογία, χημεία, γεωεπιστήμες, μηχανική, πληροφορική, μαθηματικά, κοινωνικές επιστήμες, φυσική, ιατρική και περιβαλλοντικές επιστήμες.

Φέτος, συμμετείχαν συνολικά 105 μαθητές, ηλικίας 15-20 ετών, από 34 χώρες. Τα 74 υποψήφια ερευνητικά έργα, τα οποία είχαν ήδη διακριθεί σε εθνικούς διαγωνισμούς, αξιολογήθηκαν από διεθνή 15μελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν τρεις ερευνητικές ομάδες από την Πολωνία, τη Γερμανία και την Τουρκία. Τα έργα, που βραβεύτηκαν με το ποσό των 3.000 ευρώ έκαστο, αφορούν το πρόβλημα των πλαστών νομισμάτων, την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και την κατασκευή ενός σεισμογράφου.

Το τρίτο βραβείο, αξίας 1.500 ευρώ, απονεμήθηκε σε έργα για τη γλωσσική ταξινόμηση με βάση τη στατιστική ανάλυση N-gram, τη μαθησιακή διαδικασία των μυρμηγκιών και την υδροχημική ανάλυση των λιμνών Trakai της Λιθουανίας. Οι ερευνητές προέρχονται από την Τουρκία, την Πολωνία και τη Λιθουανία.

Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, διεθνείς οργανισμοί απένειμαν ειδικά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις σε είκοσι ακόμα έργα. Επιπλέον, οι νέοι ερευνητές είχαν επίσης την ευκαιρία να συναντήσουν τους Sir Harry Kroto και καθ. Erwin Neher, επιστήμονες που έχουν βραβευτεί με το βραβείο Nobel. Ο επόμενος διαγωνισμός για νέους επιστήμονες θα πραγματοποιηθεί το 2005, στη Μόσχα.