Επιτυχημένη η διοργάνωση της 16ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Πληροφορικής στην Αθήνα

Με μεγάλη επιτυχία έληξε η 16η Διεθνής Ολυμπιάδα Πληροφορικής που διοργανώθηκε στην Αθήνα στις 11-18 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή 304 μαθητών από 80 χώρες. Την πρώτη θέση κατέλαβε ο Paul Jefferys από τη Μ.Βρετανία, ενώ οι Κινέζοι Weidong Hu και Tiancheng Lou κατέλαβαν τη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Η Διεθνής Ολυμπιάδα Πληροφορικής (ΔΟΠ) για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι μια κορυφαία διεθνής διοργάνωση, η οποία θεσμοθετήθηκε το 1989 ύστερα από πρόταση του καθηγητή Sedov κατά τη διάρκεια της 24ης Γενικής Συνέλευσης της UNESCO. Αποτελεί μια από τις έξι Διεθνείς Επιστημονικές Ολυμπιάδες (Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Αστρονομία) που έχει καθιερώσει ο Οργανισμός.

Η πρώτη ΔΟΠ πραγματοποιήθηκε στο Πράβετς της Βουλγαρίας το 1989. Έκτοτε διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρατών και συμμετεχόντων. Η Ελλάδα που διοργανώνει για δεύτερη φορά Ολυμπιάδα Πληροφορικής, καθώς είχε διοργανώσει και την 3η ΔΟΠ το 1991, έχει κερδίσει μέχρι σήμερα 13 μετάλλια (ένα αργυρό και δώδεκα χάλκινα) από προηγούμενες Ολυμπιάδες.

Η ΔΟΠ 2004 διοργανώθηκε από την Εταιρία Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Η/Υ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, και με την υποστήριξη του Τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Πληροφορικής των ΤΕΙ Αθήνας. Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να απαντήσουν μέσα σε δέκα ώρες σε θέματα αλγορίθμων και προγραμματισμού σε γλώσσες Pascal και C. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο τετραμελείς ομάδες μαθητών, οι οποίοι επιλέγησαν ύστερα από πανελλήνιο διαγωνισμό.

Η επόμενη Διεθνής Ολυμπιάδα Πληροφορικής θα πραγματοποιηθεί το 2005 στην Πολωνία.