Η ΕΕ αναβαθμίζει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έρευνας και Εκπαίδευσης (GEANT)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έως το 2008 θα διαθέσει 93 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση του GEANT, του σημαντικότερου ευρωπαϊκού δικτύου επικοινωνίας για την έρευνα και την εκπαίδευση. Στις βελτιώσεις που θα γίνουν περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία υπηρεσιών υψηλής απόδοσης για τους πιο απαιτητικούς χρήστες του δικτύου, που θα τους παρέχουν τα δικά τους 'μήκη κύματος' στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η αναβάθμιση του δικτύου προβλέπει και τη διατερματική συνδετικότητα (χρήστη-χρήστη), που θα διασφαλίζει στους επιστήμονες την απευθείας σύνδεση στο GEANT και στα εθνικά ερευνητικά δίκτυα της Ευρώπης. Επίσης, οι υπηρεσίες κινητικότητας (mοbility) και περιαγωγής (roaming), θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να παραμένουν συνδεδεμένοι με το GEANT ανεξαρτήτως του τόπου που πραγματοποιούν την έρευνά τους.

Στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έρευνας και Εκπαίδευσης που χρηματοδοτείται μέσω των Προγραμμάτων Πλαίσιο για την έρευνα, συμμετέχουν τα εθνικά δίκτυα έρευνας και εκπαίδευσης (NREN) 34 ευρωπαϊκών χωρών. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει ως μέλος το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ). Η κοινοτική συνεισφορά για την αναβάθμιση του δικτύου θα καλύψει λιγότερο από το 50% της συνολικής δαπάνης, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί από τις συμμετέχουσες χώρες.

«Παρέχοντας στους επιστήμονες της ΕΕ υπερσύγχρονες επικοινωνιακές υποδομές, συνδυασμένες με υπηρεσίες υψηλών επιδόσεων, που ξεπερνούν αυτές που παρέχονται από τη σημερινή εμπορική χρήση του Διαδικτύου, η ΕΕ θα μπορέσει να αυξήσει την ικανότητά της για καινοτομία και ανταγωνιστικότητα, στοιχεία που είναι καθοριστικής σημασίας για την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη», ανέφερε ο αρμόδιος για τις Επιχειρήσεις και την Κοινωνία της Πληροφορίας Olli Rehn.

«Η αποδοχή της υφιστάμενης αρχιτεκτονικής δομής και σχεδιασμού του GEANT από τη βιομηχανία έχει θετικά αποτελέσματα και αποτελεί μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική ένδειξη. Από το πρώτο τρίμηνο του 2005, η αναβαθμισμένη υποδομή του δικτύου GEANT θα επεκτείνει περαιτέρω την παροχή υπηρεσιών επικοινωνίας προηγμένης τεχνολογίας. Το γεγονός αυτό αναμένεται να προκαλέσει ένα νέο κύμα καινοτομιών στις τεχνολογίες πληροφόρησης και επικοινωνιών, και να οδηγήσει σε αποτελεσματικότερες και αποδοτικότερες υπηρεσίες Διαδικτύου για τους πολίτες» πρόσθεσε ο κ. Rehn.

Το δίκτυο GEANT δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ερευνητές να μοιραστούν τις ιδέες, τις γνώσεις τους, καθώς και την υπολογιστική ισχύ των υπολογιστών τους. Ήδη, υποστηρίζει εργαλεία υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), και έχει συμβάλει στη διάδοση του Πρωτοκόλλου Ίντερνετ (IPv6), που παρέχει προηγμένες Διαδικτυακές υπηρεσίες σε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό ατόμων.

Το αναβαθμισμένο δίκτυο GEANT, υπό το συντονισμό του DANTE (Delivery of Advanced Networking Technology to Europe - Παροχή προηγμένης δικτυακής τεχνολογίας στην Ευρώπη), θα χρησιμοποιήσει μια 'υβριδική' αρχιτεκτονική που θα συνδυάζει την καλύτερη τεχνολογία από τον κόσμο της τηλεφωνίας (μεταγωγή) και του Διαδικτύου (δρομολόγηση).

Μάθετε Περισσότερα