e-Βusiness Forum: μια επιτυχημένη πρωτοβουλία για την προώθηση της ηλεκτρονικής επιχειρηματικότητας

Η διάδοση του ηλεκτρονικού επιχειρείν στις ελληνικές επιχειρήσεις είναι ο στόχος του e-Βusiness Forum (www.ebusinessforum.gr), πρωτοβουλίας που έχει διακριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως βέλτιστη πρακτική ανάμεσα σε 200 αντίστοιχα ευρωπαϊκά έργα, στο πλαίσιο της συγκριτικής αξιολόγησης εθνικών και περιφερειακών πολιτικών για την προώθηση της ηλεκτρονικής επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα πέντε παραδείγματα βέλτιστης πρακτικής στην κατηγορία των 'πολιτικών διαμόρφωσης πλαισίου για την προώθηση του ηλεκτρονικού επιχειρείν'. 

Το e-Βusiness Forum λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2000 ως μόνιμος μηχανισμός διαβούλευσης της πολιτείας με την επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα για θέματα που αφορούν το ηλεκτρονικό επιχειρείν στην Ελλάδα, τις νέες τεχνολογίες και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στη νέα ψηφιακή οικονομία. 

Έως σήμερα έχουν διαμορφωθεί 36 περίπου ομάδες εργασίας, με περισσότερους από 1.200 εμπειρογνώμονες, για την καταγραφή της διάδοσης των νέων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και των πρακτικών του ηλεκτρονικού επιχειρείν στην Ελλάδα. Οι τέσσερις ετήσιες έρευνες που υλοποιούνται στο πλαίσιο του e-Βusiness Forum είναι οι ακόλουθες: 

  • Έρευνα για τη χρήση υπολογιστών, Διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας στον ελληνικό πληθυσμό (δείγμα: 3.000 νοικοκυριά) 
  • Έρευνα για τη χρήση των νέων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (δείγμα: 1.800 επιχειρήσεις)
  • Καταγραφή των τάσεων χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στις 1.000 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις 
  • Καταγραφή των ερευνητικών δραστηριοτήτων που αφορούν το ηλεκτρονικό επιχειρείν στα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα ερευνητικά εργαστήρια τις χώρας. 

Τα αποτελέσματα των ομάδων εργασίας του e-Business forum αποτελούν συχνά τη βάση για την αξιολόγηση των κυβερνητικών δράσεων και την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων στους αρμόδιους χάραξης πολιτικής για θέματα που αφορούν τις διεπιχειρησιακές συναλλαγές, την ανάπτυξη ψηφιακού περιεχομένου, την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών, κ.λπ. Προγράμματα όπως τα 'Επιχειρείτε Ηλεκτρονικά', 'Δικτυωθείτε' και 'ΜΕ.ΤΕ.ΧΩ.' έχουν σχεδιαστεί με βάση τις παρατηρήσεις των παραπάνω ομάδων. 

Το e-Βusiness Forum διοργανώνει επίσης ενημερωτικές εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων και των πολιτών σε θέματα ψηφιακής οικονομίας. Εκδηλώσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο και τη Χαλκίδα. 

Επιπλέον, το forum εκδίδει πρακτικούς οδηγούς για κώδικες πρακτικής και δεοντολογίας, ενδεικτικούς καταλόγους νομοθεσίας και ενημερωτικά έντυπα για επιχειρήσεις και πολίτες. Το ενημερωτικό υλικό διανέμεται σε φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ηλεκτρονικού επιχειρείν, όπως πανεπιστήμια, ΤΕΙ, βιβλιοθήκες, υπουργεία, επιμελητήρια, εμπορικούς συλλόγους, μέσα μαζικής ενημέρωσης, κ.λπ. 

Περισσότερες πληροφορίες για την οργάνωση και τις δράσεις του e-Βusiness Forum είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο του e-Βusiness Forum. 

Μάθετε Περισσότερα