Διεθνή Βραβεία Αριστείας WITSA για Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών

Βραβεία Αριστείας σε οργανισμούς από όλο τον κόσμο που έχουν αναπτύξει σημαντικές εφαρμογές στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) απένειμε ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος Τεχνολογίας και Υπηρεσιών Πληροφορικής (World Information Technology and Services Alliance - WITSA), στο πλαίσιο του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Πληροφορικής (WCIT 2004) που πραγματοποιήθηκε στις 19-21 Μαΐου 2004, στην Αθήνα.

Οι υποψήφιοι προτάθηκαν από τα μέλη του WITSA, με βάση την αποτελεσματικότητα των εφαρμογών, την καινοτομία των έργων, το κοινωνικό όφελος, κ.λπ. Συνολικά βραβεύτηκαν επτά οργανισμοί στις παρακάτω κατηγορίες:

Βραβείο Αριστείας για το δημόσιο τομέα: στόχος είναι η επιβράβευση δημόσιων οργανισμών που αξιοποιούν τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών για να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους προς όφελος των πολιτών, μειώνοντας το κόστος και το χρόνο διεκπεραίωσης των αιτημάτων.

Το πρώτο βραβείο απέσπασε το Υπουργείο Επικοινωνιών και Τεχνολογιών Πληροφορίας της Ρουμανίας (Ministry of Communications and Information Technology of Romania) για πρωτοβουλία που αφορά την ελεύθερη πρόσβαση, μέσω του Διαδικτύου (www.mfinante.ro), σε οικονομικά στοιχεία περισσότερων από 800.000 οργανισμών. Η συγκεκριμένη εφαρμογή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ενισχύει τη διαφάνεια της μεταβατικής οικονομίας της χώρας.

Βραβείο απέσπασε και η υπηρεσία ηλεκτρονικών δημοπρασιών της πόλης Yokosuka της Ιαπωνίας, η οποία επιτρέπει την αυτοματοποίηση διαδικασιών και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων σε πραγματικό χρόνο μέσω του Διαδικτύου (http://www.city.yokosuka.kanagawa.jp), διασφαλίζοντας παράλληλα τη διαφάνεια των συναλλαγών.

Βραβείο Αριστείας για τον ιδιωτικό τομέα: στόχος είναι η αναγνώριση καινοτόμων εφαρμογών που αναβαθμίζουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των επιχειρήσεων και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Νικητές είναι η εταιρεία Terra Payments από τον Καναδά (http://www.terrapayments.com) για την ανάπτυξη αυτόματου συστήματος διαχείρισης κινδύνων για διεθνείς οικονομικές συναλλαγές, καθώς και η εταιρεία East Japan Railway Company Suica System (http://www.jreast.co.jp) από την Ιαπωνία για την εισαγωγή έξυπνων καρτών για σιδηροδρομικές μεταφορές.

Βραβείο Αριστείας για ψηφιακή ευκαιρία (Digital Opportunity): το βραβείο απευθύνεται σε μεμονωμένα άτομα, ακαδημαϊκούς φορείς, εταιρείες, μη κυβερνητικές οργανώσεις και δημόσιους οργανισμούς που έχουν καταβάλει αξιόλογες και επιτυχημένες προσπάθειες για την παροχή ψηφιακών ευκαιριών σε ομάδες λιγότερο εξοικειωμένες με τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών.

Πρώτος νικητής της κατηγορίας είναι η μη κυβερνητική οργάνωση PEOPLink από τις ΗΠΑ για την παροχή της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου CatGen (catalogue generator) (http://www.catgen.com/) που επιτρέπει σε κάθε επιχείρηση να αναπτύξει και να υποστηρίξει μια βάση δεδομένων με στοιχεία που αφορούν την επιχείρηση και συγκεκριμένα προϊόντα/υπηρεσίες της.

Bραβείο απέσπασε και η κυβερνητική υπηρεσία της Κορέας 'Korea Agency for Digital Opportunity and Promotion' (http://www.kado.or.kr/) που επιδιώκει την 'πληροφοριοποίηση' ('informatization') ομάδων που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ΤΠΕ, όπως άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένοι, άτομα με χαμηλό εισόδημα, κ.λπ.

Βραβείο Προέδρου Επιτροπής: αφορά εξαιρετικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αξιοποίησης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Το βραβείο απέσπασε η υπηρεσία των ΗΠΑ 'The United States Agency for International Development' (http://www.usaid.gov/) για τη συμβολή της στη μείωση του ψηφιακού χάσματος στις αναπτυσσόμενες χώρες και την εφαρμογή Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών σε όλους τους τομείς ανάπτυξης.