Ανακοινώθηκαν τα ευρωπαϊκά βραβεία περιφερειακής καινοτομίας

Η Ευρωπαϊκή Eπιτροπή ανακοίνωσε στις 22 Απριλίου στις Βρυξέλες τους νικητές των ευρωπαϊκών βραβείων περιφερειακής καινοτομίας για το 2004. Ο νέος διαγωνισμός, που διοργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε ως στόχο τον εντοπισμό καινοτόμων έργων και πρακτικών που βρίσκονται στο στάδιο της εφαρμογής και ευνοούν την προώθηση της καινοτομίας σε άλλες περιφέρειες. Οι θεματικές κατηγορίες του διαγωνισμού αφορούν την οικονομία της γνώσης, την Κοινωνία της Πληροφορίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ως κριτήρια επιλογής εξετάσθηκαν ο τοπικός και καινοτόμος χαρακτήρας των έργων, η συνολική ποιότητα και η δυνητική τους επίδραση στην οικονομία της περιοχής, η οικονομική βιωσιμότητά τους, καθώς και η δυνατότητα μεταφοράς τεχνογνωσίας σε άλλες περιοχές ή χώρες.

Συνολικά, βραβεύτηκαν εννέα περιφερειακά έργα από την Αυστρία (Eastern Styria), Γαλλία (Limousin), Γερμανία (Saarland, Sachsen - Anhalt και Schleswig - Holstein), Ολλανδία (Overijssel), Πορτογαλία (Centro), Ισπανία (Extremadura) και τη Σουηδία (Ostra-Mellansverige).

Στην κατηγορία της οικονομίας της γνώσης, το πρώτο βραβείο απέσπασε το έργο που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών του κρατιδίου του Saarland στη Γερμανία, το οποίο αφορά τη δημιουργία ενός εικονικού Κέντρου Αριστείας για νανοβιοτεχνολογία. Το Κέντρο υλοποιεί δικτυωμένες και ολοκληρωμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα της νανοβιοτεχνολογίας (εκπαίδευση και έρευνα, εφαρμογή καινοτόμων στρατηγικών μάρκετινγκ και πωλήσεων, κ.ά.).

Στη δεύτερη κατηγορία, την πρώτη θέση απέσπασε το έργο 'GNULINEX' που ανέπτυξε το ισπανικό Υπουργείο Παιδείας και αφορούσε την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Εxtremadura. Στόχος του έργου ήταν να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά υπολογιστή στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής, μέσω της δημιουργίας ενός εκπαιδευτικού τεχνολογικού δικτύου (intranet) με τη χρήση ανοιχτού κώδικα. Με αυτό τον τρόπο παρέχεται η δυνατότητα στα σχολεία της περιοχής να έχουν πρόσβαση σε λογισμικό με χαμηλό κόστος κτήσης και συντήρησης.

Στη κατηγορία της βιώσιμης ανάπτυξης, το πρώτο βραβείο απέσπασε το έργο που κατέθεσε η περιφερειακή κυβέρνηση της περιοχής Styria στην Αυστρία. Εταιρείες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα ένωσαν τις δυνάμεις τους, για να δημιουργήσουν ένα χαμηλού κόστους και αποδοτικό σε ενέργεια σπίτι, χρησιμοποιώντας ντόπια φυσική ξυλεία και άλλες πρώτες ύλες που παράγονται στη περιοχή.

Συνολικά κατατέθηκαν 72 υποψηφιότητες που προέρχονταν από διάφορες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα έργα που βραβεύτηκαν επιλέχθηκαν από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή ειδικών, στην οποία προέδρευε ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Antonio Guterres.