''Οι εξερευνητές'': η πρώτη ταινία μεγάλης οθόνης στην Ελλάδα

Η ταινία 'Οι εξερευνητές', μια συναρπαστική περιπέτεια διάρκειας 40΄ που δημιούργησε η βραβευμένη ομάδα της MacGillivray Freeman Films, είναι η πρώτη ταινία μεγάλης οθόνης που παρουσιάζεται στην Ελλάδα στο νέο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Η προβολή των πολυδάπανων διεθνών υπερπαραγωγών τύπου IMAX και OMNIMAX είναι δυνατή χάρη στο σύστημα προβολής κινηματογραφικών ταινιών μεγάλης επιφάνειας του αμερικανικού οίκου iWERKS.

Πρόκειται για τη δεύτερη παράσταση του Πλανηταρίου, μετά την 'Κοσμική Οδύσσεια', η οποία εγκαινιάζει τη ζώνη ταινιών μεγάλης οθόνης 15/70. Oι ταινίες αυτές, με μέγεθος καρέ 70 χιλιοστών και 15 περφορέ, έχουν δεκαπλάσια επιφάνεια εικόνας από αυτές των συμβατικών κινηματογράφων, και παρουσιάζουν τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά και το θαυμαστό κόσμο που μας περιβάλλει, με εκπαιδευτικό και ταυτόχρονα ψυχαγωγικό τρόπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, αποτελεί την πρώτη θολωτή αίθουσα προβολής ταινιών μεγάλης επιφάνειας στην Ευρώπη και μία από τις μεγαλύτερες σε όλο τον κόσμο. Ο τεράστιος ημισφαιρικός θόλος του Πλανηταρίου (μεγέθους αντίστοιχου με δυόμισι γήπεδα μπάσκετ), αλλά και η ευκρίνεια και φωτεινότητα της εικόνας των ταινιών 15/70 δημιουργούν στο θεατή την αίσθηση ότι 'συμμετέχει' στην ταινία και ότι 'μεταφέρεται' σε απρόσιτες περιοχές του πλανήτη μας, αλλά και έξω από αυτόν.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Λεωνίδας Δημητριάδης - Ευγενίδης, 'Το παιδί που βγαίνει από το Πλανητάριο παίρνει ερεθίσματα που θα το εμπνέουν ίσως και μια ζωή ολόκληρη. Το παρακινούν να ερευνήσει, να ρωτήσει, να μάθει. Αυτός είναι και ο στόχος μας.'

Η πρώτη ταινία ΙΜΑΧ που προβάλλεται από τις 4 Φεβρουαρίου 2003 στο νέο Ευγενίδειο Πλανητάριο έχει τίτλο 'Οι εξερευνητές' (The Discoverers) και εξετάζει την ιστορία των εξερευνήσεων και γενικότερα της επιστημονικής έρευνας, από τα ταξίδια του Μαγγελάνου μέχρι τις σημερινές διαστημικές αποστολές. Πρόκειται για μια σπονδυλωτά δομημένη ταινία, η οποία χωρίζεται σε έξι επιμέρους ενότητες. Η έξαψη της ανακάλυψης και το πάθος για γνώση είναι το στοιχείο που ενώνει τους έξι εξερευνητές της ταινίας.

Η ταινία είναι μεταγλωττισμένη στα Ελληνικά και βασίζεται στο αντίστοιχο βιβλίο του Δρ Daniel Boorstin, καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο οποίος έχει τιμηθεί με το βραβείο Πούλιτζερ.

Ακολουθώντας την τεράστια κάμερα ΙΜΑΧ, βάρους 15 κιλών, ο θεατής διασχίζει τις ταραγμένες θάλασσες της Γης του Πυρός με τον Φερδινάνδο Μαγγελάνο, για να ταξιδέψει στη συνέχεια πάνω από την επιφάνεια της Αφροδίτης με το διαστημόπλοιο 'Μαγγελάνος' και την επιστημονική ομάδα του Jet Propulsion Laboratory της ΝΑΣΑ. Γίνεται μάρτυρας της ανακάλυψης από τη Μαρία ντε Σαουτουόλα των βραχογραφιών που δημιούργησε ο προϊστορικός άνθρωπος στα σπήλαια της Αλταμίρα στην Ισπανία, για να κολυμπήσει αργότερα μαζί με τα δελφίνια, καθώς ο Δρ Λούις Χέρμαν συγκρίνει στις έρευνές του την ανθρώπινη νοημοσύνη με τη νοημοσύνη άλλων ειδών.

Στη συνέχεια οι θεατές παίρνουν μέρος στα πειράματα που διεξάγει ο Ισαάκ Νεύτων στην προσπάθειά του να ανακαλύψει από τι αποτελείται το λευκό φως, ενώ στην παγωμένη Αλάσκα, αντικρίζουν το καταπληκτικό θέαμα που προσφέρει το βόρειο Σέλας.

Οι προβολές στο Ευγενίδειο Πλανητάριο πραγματοποιούνται όλες τις ημέρες της εβδομάδας και διαμορφώνονται ανάλογα με τις παραστάσεις κάθε περιόδου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί για το διάστημα 4 Φεβρουαρίου - 19 Μαρτίου 2004, από Δευτέρα έως Παρασκευή πραγματοποιούνται παραστάσεις της παραγωγής 'Κοσμική Οδύσσεια' ανά μία ώρα από τις 9.30 μέχρι τις 14.30 και κατά προτεραιότητα για συγκεκριμένες ομάδες κοινού (σχολικό/φοιτητικό κοινό, σύλλογοι, φορείς, κ.λπ.) μόνο μετά από έγκαιρη κράτηση.

Από Τετάρτη έως Παρασκευή υπάρχουν και απογευματινές προβολές. Από τις 17.30 έως τις 20.30 προβάλλονται εναλλάξ η παραγωγή 'Κοσμική Οδύσσεια' και η ταινία 'Οι εξερευνητές'. Οι ίδιες παραστάσεις προβάλλονται εναλλάξ, ανά μία ώρα (από τις 10.30 έως τις 20.30) και τα Σαββατοκύριακα. Τις προβολές αυτές μπορούν να παρακολουθήσουν θεατές που προσέρχονται κατά ομάδες ή ατομικά. Σημειώνεται ότι είναι δυνατή η προαγορά εισιτηρίων για όλες τις παραστάσεις, από το Ταμείο του Πλανηταρίου.

Μάθετε Περισσότερα