Eπιταχύνεται η υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Κοινωνία της Πληροφορίας

Σε τροχιά σημαντικής επιτάχυνσης βρίσκεται το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Κοινωνία της Πληροφορίας' όσον αφορά την απορρόφηση πόρων, την υπογραφή συμβάσεων και την ένταξη έργων, τόνισε ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας κ. Γιάννης Καλογήρου σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2003. 

Σύμφωνα με τον κ. Καλογήρου, τους τελευταίους δέκα μήνες το πρόγραμμα έχει 'διανύσει απόσταση' ίση με αυτήν των δύο πρώτων χρόνων της εφαρμογής του, με απτά αποτελέσματα στους τομείς της εκπαίδευσης, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της κατάρτισης, της εξυπηρέτησης του πολίτη και των επιχειρήσεων. Οι δαπάνες προσεγγίζουν τα 231 εκατ. ευρώ, ενώ έχει εγκριθεί χρηματοδότηση έργων που προσεγγίζει το 50% του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος. 

Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι η ανάπτυξη μιας κρίσιμης μάζας χρηστών, υποδομών, ψηφιακού περιεχομένου, ηλεκτρονικών υπηρεσιών, ανθρωπίνων δικτύων και υποστηρικτικών μηχανισμών που συνδέονται με την ανάπτυξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ). Προς αυτή την κατεύθυνση, ενδεικτικός είναι ο σημαντικός ρυθμός αύξησης (2001-2002) στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών (45%) και του Διαδικτύου (91%) στο γενικό πληθυσμό.

Ο Ειδικός Γραμματέας αναφέρθηκε επίσης στην έμφαση που δίνεται στην περιφερειακή κατανομή των δράσεων και έργων της ΚτΠ, ενώ διευκρίνισε πως δεν υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς πόρων σε άλλα Προγράμματα ή κατάργησης μέρους που αφορά τα ευρυζωνικά δίκτυα. Αντίθετα, διεκδικούνται πρόσθετοι πόροι για τους τομείς της Υγείας, του Πολιτισμού, των ΜΜΕ, με έμφαση στην περιφέρεια, και την καινοτομία.

Για την περαιτέρω διάχυση των νέων τεχνολογιών, η Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνία της Πληροφορίας έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία πλαισίου διαλειτουργικότητας πληροφοριακών συστημάτων του δημόσιου τομέα, την εκπόνηση μελέτης για το εναλλακτικό σχήμα υλοποίησης έργων πληροφορικής και παροχής υπηρεσιών στη δημόσια διοίκηση (Outsourcing), την ολοκλήρωση κειμένου στρατηγικής για τα υπερυπολογιστικά πλέγματα (Grids) και την επικαιροποίηση της Λευκής Βίβλου για την Κοινωνία της Πληροφορίας.