SciBus: Η επιστήμη ταξιδεύει στην Ευρώπη...με λεωφορείο!

27.06.2003

Η μεγαλύτερη εκστρατεία προβολής της επιστήμης με αφίσες σε λεωφορεία θα πραγματοποιηθεί συγχρόνως σε όλες τις πρωτεύουσες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την Επιστήμη και την Τεχνολογία (4 - 10 Νοεμβρίου 2002).

Η καμπάνια SciBus έχει σχεδιαστεί από το Τμήμα Γραφιστικής Επιστήμης του πανεπιστημίου Δυτικής Αγγλίας (University of the West of England, Graphic Science Unit) σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Μοριακής Βιολογίας (EMBO) και την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση των νέων σε σημαντικά θέματα της επιστήμης , όπως η παραγωγή τροφίμων, οι νέες ιατρικές τεχνικές, οι επικοινωνίες, οι μεταφορές και τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν την άποψη τους στέλνοντας μηνύματα κινητής τηλεφωνίας ή επισκεπτόμενοι έναν ειδικά διαμορφωμένο διαδικτυακό τόπο. Σύμφωνα με τον Frank Burnet, καθηγητή του Τμήματος Γραφιστικής Επιστήμης, 'Πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να πουν τη γνώμη τους για τον τρόπο που εφαρμόζεται η επιστήμη στον κόσμο. Αυτή είναι μία μοναδική ευκαιρία και ελπίζω να την εκμεταλλευτούν.'

Οι πρώτες αντιδράσεις για την καμπάνια, που πραγματοποιήθηκε σε πιλοτικό επίπεδο στην Αγγλία, ήταν ιδιαίτερα θετικές. Η εκστρατεία βασίζεται σε 4 διαφορετικές αφίσες-θέματα και οι αποδέκτες αναμένεται να ξεπεράσουν τα οκτώ εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες. Στην Αθήνα, η καμπάνια αφορά τη χρήση της επιστήμης σε νέες ιατρικές τεχνικές (αφίσα με θέμα 'Περισσότερες ή Καλύτερες Ζωές;').

Εκδηλώσεις για τo 'ανθρώπινο πρόσωπο' της επιστήμης

Παράλληλα με την καμπάνια SciBus, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την Επιστήμη και την Τεχνολογία αποτέλεσε την αφορμή για οκτώ ακόμα προγράμματα εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ κατά τη διάρκεια του χρόνου. Στόχος είναι η 'απομυθοποίηση' της επιστήμης και η συνειδητοποίηση πως οι εφαρμογές και οι επιδράσεις της αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το μορφωτικό επίπεδο.

'Πρωτοβουλίες όπως η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την Επιστήμη και την Τεχνολογία βοηθούν την επιστήμη να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό της, πέρα από πειράματα και ακριβείς υπολογισμούς. Αμφιβολίες, λάθη, αντιπαλότητες, όνειρα...όλα αποτελούν κομμάτι της επιστήμης', σύμφωνα με τον P. Busquin,  Επίτροπο αρμόδιος για θέματα έρευνας και τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα, εκτός από την καμπάνια SciBus, περιλαμβάνονται οι ακόλουθες δραστηριότητες:

- Σκιές του Aπείρου (Shadows of the Infinite): προσπάθεια διάδοσης της επιστήμης μέσω της τέχνης (μουσική, μόδα, ταινίες, κ.λπ.).

- Τηλεφωνική Γραμμή Αμεσης Δράσης για την Επιστήμη (It''s your call - the science hotline): για 5 ημέρες, επιστημονικό προσωπικό θα απαντά σε όλα τα ερωτήματα των πολιτών μέσω της 'τηλεφωνικής γραμμής για την επιστήμη'.

- Δελτίο καιρού για ηλιακές εκρήξεις (Today''s weather forecast is for solar flares and scattered): ενημέρωση σχετικά με 'καιρικά φαινόμενα' του Διαστήματος, που μπορούν να προκαλέσουν διακοπές ρεύματος ή και μεταβολές στα σήματα ναυσιπλοΐας GPS.

- Σύνθετα υλικά σε περιοδεία ('Composites-on-Tour': lightweight weightlifters in action): έκθεση σύνθετων υλικών και κατασκευών, όπως τα αυτοκίνητα της formula1 ή τα διαστημικά λεωφορεία.

- Οι δέκα δημοφιλέστερες τεχνολογικές εφευρέσεις (Your all time ''top ten'' technologies): έρευνα για τις δέκα δημοφιλέστερες τεχνολογικές εφευρέσεις που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των πολιτών.

- Νέα μέσα για 'ενέργεια' και 'ημιαγωγούς' (New media on 'energy' and 'semiconductors'): ενημέρωση σχετικά με μετατροπές ενέργειας, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ημιαγωγούς, χρησιμοποιώντας ιστοσελίδες για δασκάλους και μαθητές, CD-ROM, computer animations.

- Γίνε SMART (έξυπνος - Society Moves with Advanced Research & Technology), Κινητικότητα για όλους (Get SMART - mobility-for-all): πρόγραμμα κινητικότητας για όλους, με ιδιαίτερη έμφαση στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

- Υψηλή τεχνολογία δίνει λάμψη στο δέρμα (High-tech puts a shine on leather): ενημέρωση για τις επιστημονικές μεθόδους που μετέτρεψαν την παλαιά τέχνη της βυρσοδεψίας σε πρωτοπόρα βιομηχανία βιοτεχνολογίας.

- Συνέδριο με θέμα 'The European Science Communication Teachers' , 4-5 Νοεμβρίου 2002, Δουβλίνο, Ιρλανδία: ενημέρωση σχετικά με μεθόδους διδασκαλίας, νέες ιδέες και πρακτικές, κ.λπ.