Απονεμήθηκαν τα ευρωπαϊκά βραβεία EntreComp Awards για την καλλιέργεια της ικανότητας του επιχειρείν

Μεταξύ των βραβευθέντων και o Παναγιώτης Καμπύλης, στέλεχος του ΕΚΤ, ο οποίος τιμήθηκε με το ανώτατο βραβείο EntreComp Champion.

Τα πρώτα ευρωπαϊκά βραβεία EntreComp Awards απονεμήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης Being Entrepreneurial 2022 που διοργανώθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2022 στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή ειδικών, εκπροσώπων ερευνητικών έργων, και υπευθύνων πολιτικών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Τα βραβεία είναι μια νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο να αναγνωρίσει την προσφορά ατόμων και οργανισμών που έχουν επιδείξει εξαιρετικά επιτεύγματα στην καλλιέργεια της ικανότητας του επιχειρείν σε όλη την Ευρώπη, χρησιμοποιώντας ως βάση και έμπνευση το πλαίσιο EntreComp (Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για την Ικανότητα του Επιχειρείν).

Η ικανότητα του επιχειρείν είναι μια από τις 8 βασικές ικανότητες της δια βίου μάθησης, σύμφωνα με τη σύσταση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικαιροποιήθηκε το 2018. Το EntreComp προσφέρει έναν ευρύ ορισμό αυτής της βασικής ικανότητας που στοχεύει στη δημιουργία επιπλέον αξίας, που μπορεί να έχει όχι μόνο οικονομική διάσταση αλλά και πολιτισμική, ή κοινωνική. Συνεπώς, αγκαλιάζει διαφορετικούς τύπους επιχειρηματικότητας, όπως το ενδο-επιχειρείν (intrapreneurship), καθώς και το κοινωνικό, οικολογικό και το ψηφιακό επιχειρείν (social, green and digital entrepreneurship). Έτσι, το EntreComp αποτελεί ένα περιεκτικό εργαλείο που αξιοποιείται με ποικίλους τρόπους ως πλαίσιο αναφοράς για πρωτοβουλίες σε ολόκληρο τον κόσμο που αποσκοπούν στην καλλιέργεια της ικανότητας του επιχειρείν ατόμων ή/και ομάδων.

Tα βραβεία EntreComp χωρίζονται σε 4 κατηγορίες: Supporter, Explorer, Practitioner και Champion. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Παναγιώτης Καμπύλης, Αναλυτής Πολιτικών και Δεδομένων στο ΕΚΤ, παρέλαβε το ανώτατο βραβείο EntreComp Champion και ορίστηκε μέλος της κριτικής επιτροπής που απονέμει τα υπόλοιπα βραβεία.

Ο Π. Καμπύλης συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα του Πλαισίου EntreComp, το οποίο δημοσιεύτηκε το 2016 από το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της ΕΕ. Επίσης, έχει συντονίσει, μεταξύ άλλων, τη μετάφραση του πλαισίου EntreComp στα ελληνικά, το οποίο διατίθεται στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση" που έχει αναπτυχθεί και διατίθεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). Εκτός από τα ελληνικά, το πλαίσιο έχει μεταφραστεί σε πολλές ακόμα γλώσσες μεταξύ των οποίων τα ισπανικά, αραβικά και κινέζικα.

Ενδεικτικό της απήχησης του EntreComp είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με το GoogleScholar έχει περισσότερες από 1.000 ετεροαναφορές ενώ υπάρχουν πολλά ερευνητικά έργα και πολιτικές πρωτοβουλίες που το χρησιμοποιούν ως πλαίσιο αναφοράς στην Ευρώπη και όχι μόνο. Αρκετές από αυτές τις εφαρμογές έχουν αποτυπωθεί στην έκθεση που κυκλοφόρησε το JRC το 2018 με τίτλο EntreComp Into Action, ενώ έχει δημιουργηθεί και μια πολύ ενεργή κοινότητα χρηστών (EntreComp Community). Η EntreComp Community, είναι ένα αναπτυσσόμενο δίκτυο ειδικών και οργανισμών και συντονίζεται από μια σειρά δράσεων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως το EntreComp Europe, EntreComp360, 2BDigital, Digital Firefly και Women Learning Together.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΚΤ, στο πλαίσιο του ρόλου του, προωθεί την ικανότητα του επιχειρείν με πολλούς τρόπους. Επιχειρήσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικοί και αναπτυξιακοί οργανισμοί έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες δικτύωσης, συμβουλευτικής καθοδήγησης, πληροφόρησης και εκπαίδευσης. Ως συντονιστής του Enterprise Europe Network Hellas, του ελληνικού κόμβου του Enterprise Europe Network, του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο, παρέχει υπηρεσίες συμπληρωματικές με αυτές των Εθνικών Σημείων Επαφής για ευρωπαϊκά προγράμματα, για διεθνή δικτύωση και αναζήτηση επιχειρηματικών και τεχνολογικών συνεργασιών, μεταφορά τεχνολογίας και καινοτομίας, πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και εξεύρεση εταίρων για συμμετοχή σε ερευνητικές προτάσεις. Επίσης, το ΕΚΤ είναι ο κόμβος στην Ελλάδα του EIT Health, μιας από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την καινοτομία στον τομέα της υγείας.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΕ, ΕΚΤ