Οι δράσεις της Οργανωτικής Επιτροπής Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών σε ένα νέο ψηφιακό αποθετήριο

Επισκεφθείτε το, αναζητήστε πλούσιο υλικό από συνέδρια, ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, εργαστήρια, ενημερωτικές εκδόσεις.

Ένα νέο αποθετήριο εγκαινιάζει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών (ΟΕΕΒ), με υλικό από τις δράσεις και τις εκδηλώσεις της Επιτροπής. Aπώτερος στόχος είναι το υλικό αυτό να συμβάλει στην προαγωγή των βιβλιοθηκών και των επαγγελματιών της πληροφόρησης.

Στο αποθετήριο της ΟΕΕΒ θα βρείτε υλικό από παρουσιάσεις, ημερίδες και εργαστήρια, ενώ σταδιακά προστίθενται συνεντεύξεις, άρθρα και παρουσιάσεις βιβλιοθηκών από το περιεχόμενο του περιοδικού ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο δημοσιευόταν την περίοδο 2006 -2014 καλύπτοντας θέματα που ενδιαφέρουν τους επαγγελματίες της πληροφόρησης.

Το αποθετήριο αυτό, που αναπτύχθηκε από το ΕΚΤ σε συνεργασία με την ΟΕΕΒ, αποτελεί, ταυτόχρονα, τη διαδικτυακή παρουσία της ΟΕΕΒ, διευκολύνοντας σημαντικά την γνωστοποίηση της ταυτότητάς της, των στόχων της και του ιστορικού της.

"Ψευδείς ειδήσεις: Πληροφορία και Βιβλιοθήκες"

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει κάθε χρόνο η ΟΕΕΒ, πραγματοποιείται φέτος η εκδήλωση "Ψευδείς Ειδήσεις: Πληροφορία και Βιβλιοθήκες". Πρόκειται για μια σειρά εργαστηρίων, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου (09.30-14.00) με ειδικούς εισηγητές από τη Γερμανία, Φινλανδία, ΗΠΑ, Ισπανία και Ελλάδα αλλά και προσκεκλημένους από διαφορετικές βιβλιοθήκες της Αθήνας. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Επιτροπή σε συνεργασία με το Media Literacy Institute (MLI) και το Journalists About Journalism (JAJ-www.jaj.gr) στο πλαίσιο της 3ης Ελληνικής Εβδομάδας για την Παιδεία στα ΜΜΕ του MLI & JAJ.

Τα πέντε παράλληλα εργαστήρια είναι τα ακόλουθα:

  • Εμπιστεύσου με, εάν μπορείς! (Astrid Meckl & Raphaela Müller, Γερμανία)
  • Είναι αληθινές οι ψευδείς ειδήσεις; (Anne Johnson, ΗΠΑ)
  • Βιβλιοθήκες στη μάχη κατά των ψευδών ειδήσεων: προκλήσεις, σύμμαχοι, πόροι και ευκαιρίες (Alexandre López-Borull, Ισπανία)
  • Βιβλιοθήκες, παιδιά και μέσα. (Mari Luolamaa, Φινλανδία)
  • Ανάγνωση από το χαρτί και από την οθόνη. (Κατερίνα Χρυσανθοπούλου, MLI & JAJ).

Οι εισηγητές θα συζητήσουν με τους συμμετέχοντες το καίριο ζήτημα του ρόλου των βιβλιοθηκών στην παραπληροφόρηση, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Δώρα Αναγνωστοπούλου, στην οποία θα απευθύνει χαιρετισμό η Τόνια Αράχωβα (IFLA).

Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 210 9469631 & 632, κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου (Τρίτη-Παρασκευή 08.30-20.00, Δευτέρα και Σάββατο 08.30-15.30).  Στο τέλος των εργαστηρίων θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής. Τα εργαστήρια των ξένων ομιλητών, καθώς και η συζήτηση στρογγυλής τράπεζας θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα. Η συζήτηση στρογγυλής τράπεζας είναι ανοιχτή σε όλους.

Η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθήκων

Στόχος της Οργανωτικής Επιτροπής Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών, στην οποία συμμετέχουν ελληνικοί και διεθνείς οργανισμοί μεταξύ των οποίων και το ΕΚΤ, είναι να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών βιβλιοθηκών και κέντρων πληροφόρησης, ώστε να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες προς τους χρήστες τους.
Σήμερα, οι βιβλιοθήκες αντιμετωπίζουν τεχνολογικές προκλήσεις και δυσκολίες χρηματοδότησης και η διεθνής ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και η συνεργασία αποτελούν το κλειδί για την αποτελεσματική επίλυση τοπικών προβλημάτων. 

Η Επιτροπή αποτελεί, από το 2003 που ιδρύθηκε, πρότυπο ισομερούς και ισότιμης αντιπροσώπευσης και συνεργασίας των φορέων που την απαρτίζουν. Παρουσιάσεις, εργαστήρια, συνεντεύξεις και άρθρα είναι μερικές μόνο από τις ποικίλες δράσεις της Οργανωτικής Επιτροπής Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών, η οποία δραστηριοποιείται εδώ και 16 χρόνια για την προβολή των βιβλιοθηκών και την επαγγελματική ενημέρωση και διασύνδεση των επιστημόνων της πληροφόρησης.

Την Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών απαρτίζουν σήμερα οι παρακάτω φορείς: Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Θερβάντες Αθηνών, Athens American Center of the U.S. Embassy in Athens , Βιβλιοθήκη της Βουλής, Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών στην Αθήνα, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου(ΕΚΤ), Ίδρυμα Ευγενίδου, Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη" του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, Διαβάζοντας μεγαλώνω, Δημοτική Βιβλιοθήκη Νέας Φιλαδέλφειας, Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ).