Business Innovation Greece: Νέο πρόγραμμα για καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις από το Innovation Norway

Η επίσημη έναρξη του προγράμματος στις 27 Μαρτίου, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Ένα νέο πρόγραμμα για ελληνικές επιχειρήσεις που καινοτομούν ξεκινά στις 27 Μαρτίου. Το «Business Innovation Greece» έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς της πράσινης βιομηχανίας, της θαλάσσιας οικονομίας, της ναυτιλίας και των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Innovation Norway, έναν κρατικό οργανισμό της Νορβηγίας. Είναι μέρος των επιχορηγήσεων ΕΟΧ και Νορβηγίας (ΕΑΑ & Norway Grants 2014-2021) και έχει στόχο να ενισχύσει τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα της Ελλάδας. 

Το «Business Innovation Greece», με συνολικό ποσό χρηματοδότησης 21,5 εκατ. ευρώ, θα επικεντρωθεί στην καινοτομία, που αποτελεί βασικό συστατικό για την αύξηση της αποδοτικότητας αλλά και της ανταγωνιστικότητας μιας επιχείρησης. Η οικονομική στήριξη που θα λάβει κάθε επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επέκταση των δραστηριοτήτων της, καθώς και για την ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων αναπτυξιακών σχεδίων και εμπορικών δραστηριοτήτων.

Το πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτήσει μια ευρεία γκάμα επιχειρηματικών πρακτικών, οι οποίες θα βελτιώσουν τις οικονομικές επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, ενώ θα έχουν και θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, αφού θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Το ύψος της χρηματοδότησης για μια ελληνική επιχείρηση μπορεί να ξεκινά από 200.000€ και να φτάνει μέχρι το 1.500.000€ ανά έργο. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αιτηθούν και μικρότερα ποσά – από 50.000€ έως 200.000€ ανά έργο.

Το πρόγραμμα προσφέρει:

  • Χρηματοδότηση για τη στήριξη του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στην Ελλάδα
  • Πρόσβαση σε εγγυήσεις για τη διασφάλιση της συγχρηματοδότησης του έργου
  • Ευκαιρίες συνεργασίας – πρόσβαση σε νέα τεχνογνωσία και σύγχρονη τεχνολογία
  • Δικτύωση και σεμινάρια ανάπτυξης υποδομών

Η διαδικασία αίτησης είναι απλή και η επιλογή γίνεται μέσω ανοικτής πρόσκλησης και διαγωνισμού. Διαχειριστής του προγράμματος είναι ο οργανισμός Innovation Norway, ο οποίος λειτουργεί χωρίς κανέναν ελληνικό ενδιάμεσο φορέα.

Οι επιχορηγήσεις παρέχονται από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) μέσω του Innovation Norway ακολουθώντας μια μη γραφειοκρατική διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Οι ελληνικές εταιρείες που έχουν εταίρο από τις χώρες του ΕΟΧ θα προκριθούν κατά την αξιολόγηση των έργων.

Ένας από τους στόχους του προγράμματος είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων επιχειρηματικών πρακτικών μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων από τις δωρήτριες χώρες, μέσω συνεταιρικών έργων.

Έναρξη του προγράμματος και ενημερωτικές ημερίδες σε τέσσερις πόλεις της Ελλάδας 

Στο τέλος Μαρτίου ξεκινά η περίοδος υποβολής αιτήσεων. Το Innovation Norway, ως διαχειριστής και αποκλειστικός αρμόδιος για την αξιολόγηση και επιλογή των έργων, καθώς και για την εκταμίευση της χρηματοδότησης, θα διοργανώσει ενημερωτικές ημερίδες ανά την Ελλάδα για τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η επίσημη έναρξη του προγράμματος «Business Innovation Greece» θα γίνει σε εκδήλωση στις 27 Μαρτίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη κατόπιν εγγραφής.

Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες ενημερωτικές ημερίδες:

  • Στη Θεσσαλονίκη (2 Απριλίου) στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ, 6ο χλμ Χαριλάου - Θέρμης). Η είσοδος θα είναι ελεύθερη κατόπιν εγγραφής.
  • Στο Ηράκλειο (9 Απριλίου) ο τόπος αναμένεται να επιβεβαιωθεί. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη κατόπιν εγγραφής.
  • Στην Πάτρα (11 Απριλίου) στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών (Οδός Σταδίου, Ρίο). Η είσοδος θα είναι ελεύθερη κατόπιν εγγραφής.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην εκδήλωση που επιθυμούν στην επίσημη ιστοσελίδα του Innovation Norway.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να παρακολουθείτε τη σελίδα Greece - Business Innovation ή να επικοινωνήσετε με την αρμόδια συντονίστρια του προγράμματος Anne Lise Rognlidalen

Εκδήλωση στις 19 Μαρτίου στο Όσλο

Εκδήλωση για τη Δημιουργία Συνεργασιών (Matchmaking) στους τομείς της Πράσινης Βιομηχανικής Καινοτομίας, της Ψηφιοποίησης ή των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών διοργανώνεται στο Όσλο, στις 19 Μαρτίου 2019.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους τομείς ή σε φορείς καινοτόμων ιδεών για την αύξηση της αποδοτικότητας ή τη βιομηχανική παραγωγικότητα και την παράλληλη δημιουργία «πράσινων» αποτελεσμάτων.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση μπορούν να ενημερωθούν για συγκεκριμένες ευκαιρίες χρηματοδότησης συνεταιρικών έργων και μιας πλατφόρμας για την αντιστοίχιση δυνητικών εταίρων για έργα στο πλαίσιο των επιχορηγήσεων ΕΟΧ και Νορβηγίας.

Εάν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε, μπορείτε να κάνετε εγγραφή μέχρι τις 17 Μαρτίου εδώ

Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης είναι το Enterprise Europe Network, το μεγαλύτερο δίκτυο υποστήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον κόσμο.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) είναι συντονιστής του ελληνικού κόμβου του Enterprise Europe Network, που αποτελείται από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στον χώρο της καινοτομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το Enterprise Europe Network-Hellas είναι το μεγαλύτερο ελληνικό δίκτυο επιχειρηματικής υποστήριξης. Στηρίζει καινοτόμες και εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές και χρηματοδότηση, παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες για διαχείριση καινοτομίας και scaling up των επιχειρήσεων, ενημερώνει για ευρωπαϊκές πολιτικές και δίνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε διαβουλεύσεις για μελλοντικές πρωτοβουλίες. Κάθε χρόνο, το ελληνικό δίκτυο μεσολαβεί σε περίπου 100 διακρατικές συνεργασίες.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Πρεσβεία Νορβηγίας στην Αθήνα, Enterprise Europe Network, ΕΚΤ