«Η νεολαία που καινοτομεί»: Εκδήλωση του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Πάτρα, με συμμετοχή του ΕΚΤ

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης θα συμμετέχει στην εκδήλωση, η οποία εστιάζει στον τομέα της υγείας, με εμπειρογνώμονες της καινοτομίας που θα μιλήσουν για τη γεφύρωση ερευνητικού και επαγγελματικού κόσμου.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Πατρών διοργανώνει την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 στις 18.30 μία ξεχωριστή εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, στην Πανεπιστημιούπολη στο Ρίο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Πρόκειται για τη πρώτη εκδήλωση του κύκλου «Η νεολαία που καινοτομεί», η οποία θα έχει ως επίκεντρο την υγεία και τις καινοτομίες που βελτιώνουν την ανθρώπινη ευεξία και στην οποία θα συμμετέχει και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Στην εκδήλωση, καταρχάς, τρεις επιστήμονες θα προσεγγίσουν διαδοχικά ουσιαστικές διαστάσεις της σχέσης του ανθρώπου με τα τρόφιμα:

"Είναι η κοιλιά ο δεύτερος εγκέφαλός μας; Τι είναι αυτά τα βακτήρια που ζουν μέσα μας;" Η Sophie Yvon, ερευνήτρια του μικροβιώματος, πτυχιούχος του Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας (INRA), προτείνει ένα ταξίδι στο εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος, για να συναντήσουμε το εντερικό μικροβίωμα και να μάθουμε πώς να το φροντίζουμε έτσι ώστε να διαφυλάσσουμε την ισορροπία του.

"Πώς μας βοηθά η διατροφή στην πρόληψη και την καταπολέμηση των ασθενειών;" Η Φωτεινή Λάμαρη, ερευνήτρια στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, θα πάρει τη σκυτάλη παρουσιάζοντάς μας τον αντίκτυπο που έχει η διατροφή στην υγεία. Με βάση τις έρευνές της θα εξηγήσει πώς η κατανάλωση ορισμένων προϊόντων επηρεάζει την υγεία και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

"Τι είναι οι βιοδείκτες και πώς μας βοηθούν να παρακολουθούμε τον αντίκτυπο της διατροφής στο σώμα μας;" Η Αίγλη Κορφιάτη, συνιδρύτρια της startup InSyBio, ειδικός στην πληροφορική και στους αλγορίθμους, θα παρουσιάσει την τεχνολογία των βιοδεικτών που έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία της με αφετηρία έρευνες πάνω στο ριβονουκλεϊκό οξύ (RNA). Αυτή η βιολογική μέτρηση μας δίνει όντως τη δυνατότητα να παρακολουθούμε πολύ στενά τον αντίκτυπο της διατροφής στο σώμα μας σε χρόνο ρεκόρ.

Έπειτα, η εκδήλωση θα εστιάσει στους φορείς της καινοτομίας και τους εκκολαπτόμενους ερευνητές, θα διερευνηθεί το πώς καταστρώνεται ένα ερευνητικό σχέδιο ή πώς φτιάχνεται μια startup με βάση μια ιδέα από τον χώρο της ιατρικής. Ποια η πορεία και ποια η καθημερινότητα αυτών των ερευνητών; Πώς γίνεται η μετάβαση από την ακαδημαϊκή έρευνα στη δημιουργία μιας startup; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερώτηματα στα οποία θα επιχειρήσουν να απαντήσουν οι ομιλητές.

Οι προσκεκλημένοι, επιστήμονες της καινοτομίας, θα μιλήσουν για τη διαδρομή τους και θα δώσουν συμβουλές σε όσους και όσες θέλουν να ριχτούν στην περιπέτεια της έρευνας και της καινοτομίας στον ιατρικό τομέα.  Από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, το οποίο αποτελεί πόλο του EIT Health στην Ελλάδα, θα μιλήσουν στην εκδήλωση οι εμπειρογνώμονες Δρ. Χριστίνα Πασκουάλ και Γιώργος Μέγας.

Στο τέλος της βραδιάς ο Δρ. Παναγιώτης Πλώτας, από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, θα παρουσιάσει ένα σχέδιο ανάλυσης διαλόγων από κινούμενα σχέδια και την ικανότητά τους να μεταφέρουν μηνύματα για τη διατροφή. Η παρουσίαση αυτή θα γίνει η αφορμή για μια συζήτηση γύρω από τον αντίκτυπο αυτών των κινουμένων σχεδίων, με τη συμμετοχή της ψυχοθεραπεύτριας Φλωρεντίας Μπακομήτρου. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση,μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του event στο Facebook.

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT, Εuropean Institute of Innovation and Technology), με χρηματοδότηση 2,35 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020, αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ολοκλήρωση του «Τριγώνου της Γνώσης» (εκπαίδευση, έρευνα, επιχειρηματικότητα) μέσω των «Κοινοτήτων Γνώσης και Καινοτομίας» (Knowledge Innovation Clusters, KICs). Το ΕΙΤ αναπτύσσει δράσεις για: εκπαίδευση των ερευνητών σε θέματα επιχειρηματικότητας (μεταπτυχιακές, διδακτορικές σπουδές και προγράμματα επιχειρηματικής κατάρτισης), ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών και επιχειρηματικών μοντέλων, δημιουργία και ανάπτυξη επιχειρήσεων (start-up incubation, μεταφορά τεχνολογίας, σύνδεση έρευνας και παραγωγής, βραβεία, επιταχυντές). Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης αποτελεί τον κόμβο-hub του EIT Health στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020", για μια σειρά από επιμέρους προγράμματα, υποστηρίζει την ελληνική ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020". Καλύπτει όλα τα στάδια των ερευνητικών έργων, από την προετοιμασία της πρότασης έως την υλοποίηση και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Οι υπηρεσίες του ΕΚΤ περιλαμβάνουν: Πληροφόρηση και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης, Ανάπτυξη και Διακίνηση ενημερωτικού υλικού, Διοργάνωση εκδηλώσεων και σεμιναρίων, Εξεύρεση συνεργατών για τη συγκρότηση κοινοπραξιών και την από κοινού υποβολή προτάσεων, Καταγραφή της εθνικής συμμετοχής και έκδοση στατιστικών στοιχείων και δεικτών απόδοσης.

Επίσης, το ΕΚΤ, διαθέτοντας προηγμένες τεχνολογικές υποδομές και μακρόχρονη πείρα σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, Μεταφορά Τεχνολογίας και Υπηρεσίες Καινοτομίας, είναι συντονιστής του Enterprise Europe Network – Hellas, του ελληνικού κόμβου του μεγαλύτερου δικτύου που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στις επιχειρήσεις, ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, με βάση τη γνώση και την καινοτομία. Το Enterprise Europe Network-Hellas βοηθάει τις φιλόδοξες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να καινοτομήσουν και να αναπτυχθούν εντός ΕΕ και πέρα των ευρωπαϊκών συνόρων, καθώς το Enterprise Europe Network διαθέτει 3.000 ειδικούς από 600 οργανισμούς σε περισσότερες από 60 χώρες.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Γαλλικό Ινστιτούτο Πατρών