Δυναμική παρουσία του ΕΚΤ σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα

Μια από τις βασικές ενημερωτικές συνεδρίες που έλαβαν χώρα την πρώτη ημέρα αφορούσε την πρωτοβουλία Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας, που έχει στόχο τη δικτύωση των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο σε επιχειρηματικό, επαγγελματικό και ακαδημαϊκό επίπεδο.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT) συμμετείχε ενεργά στις 29 και 30 Ιανουαρίου 2019 στο συνέδριο "Είναι στο χέρι μας" Απασχόληση, Επενδύσεις και Επιχειρηματικότητα στην ΕΕ που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με θέμα την απασχόληση, τις επενδύσεις & την επιχειρηματικότητα, κυρίως για τους νέους. Στο πλαίσιο του συνεδρίου το ΕΚΤ είχε διπλή παρουσία, καθώς κατά τη διάρκεια των δυο ημερών στελέχη του ενημέρωναν τους παρευρικόσμενους για τις υπηρεσίες που προσφέρει το Enterprise Europe Network- Hellas, που συντονίζει το ΕΚΤ και αποτελεί τον ελληνικό κόμβο του ευρωπαϊκού δικτύου ΕΕΝ, ενώ την πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκε ξεχωριστή συνεδρία, όπου παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας" που συντονίζει το ΕΚΤ.

Η πρώτη ημέρα (Τρίτη, 29 Ιανουαρίου) ήταν αφιερωμένη στην επιχειρηματικότητα με νέους επιχειρηματίες από την Ελλάδα, όπως ο Ανδρέας Φατούρος, Διευθύνων Σύμβουλος Clio Muse App, η Ελευθερία Ζούρου, Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος Doctoranytime, ο Βασίλης Τσιπάς, Ιδρυτής Plantbox, και ο Χρήστος Ραφτογιάννης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος CityCrop Automated Indoor Farming, να μοιράζονται την ιστορία τους και την πορεία τους προς την επιτυχία με το κοινό, ενώ το "highlight" της ημέρας ήταν ο Διάλογος με τους Πολίτες, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jyrki Katainen.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ακολούθησαν ενδιαφέρουσες ενημερωτικές συνεδρίες με επίκεντρο την επιχειρηματικότητα, μια από τις οποίες ήταν αφιερωμένη στην πρωτοβουλία Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας. Σε μια κατάμεστη αίθουσα οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το όραμα και τις υπηρεσίες που προσφέρει η ψηφιακή πλατφόρμα www.knowledgebridges.gr.

Στο δεύτερο σκέλος της συνεδρίας, ο Δημήτρης Μαραγκός, Συντονιστής της Πρωτοβουλίας στο ΕΚΤ, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τρεις Έλληνες που έχουν επιλέξει να παραμείνουν στην Ελλάδα, επιχειρώντας και επενδύοντας σε ευκαιρίες που προέκυψαν στη χώρα.

Ο Μανώλης Μπαμπάτσικος, ο οποίος σπούδασε και εργάστηκε στο εξωτερικό σε μεγάλες εταιρείες όπως η Lego και η Warner Bros, στη συνέχεια επέλεξε να γυρίσει στην Ελλάδα με τη βοήθεια των Γεφυρών και να… επιχειρήσει επενδύοντας σε μια καινοτόμο ιδέα που συνδυάζει δυο φαινομενικά άσχετες επιστήμες, το animation και την ιατρική. Ο Μ. Μπαμπάτσικος αναφέρθηκε στο κομβικό σημείο της μετάβασης από την ιδέα στην επιχειρηματικότητα και από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Κλειδί για την επαγγελματική επιτυχία στην περίπτωση του: Ρεαλιστικές επιδιώξεις, η θέληση του να δουλέψει στην Ελλάδα, υπομονή και κυρίως επιμονή.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Μανόλης Μακρής, ο οποίος ολοκληρώνοντας τις σπουδές του έκανε μια αντισυμβατική επιλογή, επιστρέφοντας μόνιμα στη γενέτειρά του, τη Λέρο όπου και ανέλαβε το παράρτημα μιας πολυεθνικής εταιρείας πληροφορικής στην Ελλάδα. Το αξιοσημείωτο ήταν ότι κατάφερε το παράρτημα της Λέρου να συγκεντρώσει εργαζόμενους από όλη την Ελλάδα, ενώ επόμενος στόχος του είναι όπως ανέφερε να προσελκύσει και Έλληνες από το εξωτερικό. Ο Μ. Μακρής ανέφερε μάλιστα ότι πρόσφατα ένας ελληνοαμερικάνος προσέγγισε την εταιρεία του μέσω της πλατφόρμας των Γεφυρών για ενδεχόμενη συνεργασία.

Τέλος, ο Χρήστος Αλεξάκος μίλησε για την ιδέα του να ιδρύσει, μαζί με άλλους νέους επιστήμονες το 2013, την InSyBio Ltd., μια πρωτοπόρο εταιρεία βιοπληροφορικής που επικεντρώνεται στον εντοπισμό κομβικών βιοδεικτών με τη χρήση προχωρημένων εργαλείων μετά-ανάλυσης βιολογικών και ιατρικών δεδομένων μεγάλης κλίμακας. Ο Χ. Αλεξάκος ανέφερε για τις προκλήσεις, αλλά και τις προοπτικές που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές όταν αποφασίζουν να περάσουν τον … Ρουβίκωνα της επιχειρηματικότητας.

Στο πλαίσιο και των δυο ημερών του συνεδρίου, πολλοί ακόμη καλεσμένοι από τον χώρο της απασχόλησης και την επιχειρηματικότητας, εκπρόσωποι επιτυχημένων νεοφυών επιχειρήσεων, επενδυτές, αλλά και δημόσιοι φορείς, παρουσίασαν ευκαιρίες στον χώρο της εργασίας και επικεντρώθηκαν και σε πιο πρακτικά θέματα όπως οι συνεντεύξεις εργασίας, η προετοιμασία βιογραφικών, η δικτύωση, η καθοδήγηση, η χρήση νέων τεχνολογιών, αλλά και η πρόσβαση σε χρηματοδότηση και οι επενδυτικές ευκαιρίες όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν και να συνομιλήσουν με τους παρόντες φορείς.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ