Νέος κύκλος διαλέξεων στο ΕΙΕ με θέμα: «Ελάσσονα» πρόσωπα της νεότερης ελληνικής ιστορίας - βιογραφικές προσεγγίσεις

Από την Τρίτη 17 Απριλίου και μέχρι τις 15 Μαΐου, στο Αμφιθέατρο του ΕΙΕ (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα), στις 19:00 και με ελεύθερη είσοδο, θα πραγματοποιηθούν τέσσερις ενδιαφέρουσες διαλέξεις.

Στο πλαίσιο του προγράμματος των Μορφωτικών Εκδηλώσεων "Επιστήμης Κοινωνία", το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (Τομέας Νεοελληνικών Ερευνών), του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) διοργανώνει τον Απρίλιο και τον Μάιο, τον Δ΄ Kύκλο Oμιλιών 2017-2018, με θέμα: «Ελάσσονα» πρόσωπα της νεότερης ελληνικής ιστορίας: βιογραφικές προσεγγίσεις.

Στον Δ' Κύκλο Ομιλιών παρουσιάζονται ορισμένοι «ελάσσονες» της νεότερης ελληνικής ιστορίας, για τους οποίους διαθέτουμε βιογραφικά στοιχεία ικανά να ανασυγκροτήσουν τον βίο τους, με σκοπό να αναδειχθεί η συμβολή τους, ως «μέσων όρων» της ελληνικής κοινωνίας, στα πολιτικά, κοινωνικά και πολιτισμικά δρώμενα της εποχής τους. Με τον όρο «ελάσσονες» εννοούμε αφενός στα πρόσωπα που η ιστοριογραφία δεν έχει αναδείξει ως «πρωταγωνιστές» και αφετέρου τα πρόσωπα που το ευρύ κοινό δεν θεωρεί πρωταγωνιστές ή αγνοεί την ύπαρξή τους.

Από την Τρίτη 17 Απριλίου και μέχρι τις 15 Μαΐου, στο Αμφιθέατρο του ΕΙΕ (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα), στις 19:00 και με ελεύθερη είσοδο, θα πραγματοποιηθούν τέσσερις ενδιαφέρουσες διαλέξεις.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των ομιλιών:

17 Απριλίου 2018: Επανάσταση
Κωνσταντινούπολη-Γενεύη: Το πολιτικό “δρομολόγιο” ενός Αργίτη πρόκριτου - Βαγγέλης Σαράφης, Υποψήφιος διδάκτωρ ΕΚΠΑ. Επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Κύριλλος Λιβέριος (1785;-1853): Ένας λόγιος στην υπηρεσία της Ελληνικής Επανάστασης - Σοφία Ματθαίου, Κύρια Ερευνήτρια. Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. 
Κωνσταντίνος Σταματιάδης (1808-1888): Έργα και ημέρες ενός Σάμιου επαναστάτη - Αλεξάνδρα Σφοίνη, Κύρια Ερευνήτρια. Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

24 Απριλίου 2018: Πνευματικός βίος
Φαρδύς πάει να πει Πλάτων: Ο Ν. Β. Φαρδύς (1853-1901) από τη Σαμοθράκη. Ο τόπος ως εργαστήρι - Γιώργος Κουτζακιώτης. Κύριος Ερευνητής. Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Φιλολογικές και παιδαγωγικές αναζητήσεις - Ουρανία Πολυκανδριώτη, Διευθύντρια Ερευνών. Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Η διάδοση της εθνικής ιδέας στην καππαδοκική ενδοχώρα. Ο Φ. Π. Αριστόβουλος και η Επιστολογραφία του (1852-1903) - Ιωάννα Πετροπούλου, Ιστορικός.
Ο “αγνοημένος” Δημήτριος Νικολαΐδης, πενήντα χρόνια εκδότης της εφημερίδας Κωνσταντινούπολις (1867-1914;) - Ευαγγελία Μπαλτά, Διευθύντρια Ερευνών. Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

8 Μαΐου 2018: Επιστήμη - Τεχνολογία
Κωνσταντίνος Κοζύρης: Οι αθέατες όψεις των εκσυγχρονισμών της αιγυπτιακής διοίκησης στην Κρήτη (α΄ μισό 19ου αιώνα) - Ελευθερία Ζέη, Επίκουρη Καθηγήτρια. Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Μιχαήλ Κ. Στεφανίδης (1868-1957): Από το Δημοτικό Χημείο Μυτιλήνης στην Ακαδημία Αθηνών - Παναγιώτης Μιχαηλάρης, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών. Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Ο Βασίλειος Σιβιτανίδης (1830-1921) και η τεχνική εκπαίδευση στην Ελλάδα - Γιάννης Μπαφούνης, Ιστορικός. Σιβιτανίδειος Σχολή.

15 Μαΐου 2018: Οικονομικός βίος
Οικογένεια Μάνου: Βιογραφώντας δύο γενιές επιχειρηματιών στην Κεντρική Ευρώπη (19ος αι.) - Ίκαρος Μαντούβαλος, Επίκουρος καθηγητής. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Δανείζοντας και παράλληλα φροντίζοντας για τη σωτηρία της ψυχής. Ένας τοκιστής στην Ερμούπολη του 19ου αιώνα - Χρήστος Λούκος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης.
Εφοπλισμός και πλοιοκτητική ελίτ στην Κεφαλονιά του 19ου αιώνα: Ιωάννης Σκαλτσούνης και Παύλος Φωκάς-Αλεξανδράτος - Παναγιώτης Καπετανάκης, Ιστορικός, Σύμβουλος έκδοσης των «Ναυτικών Χρονικών».

Οι ομιλίες θα μεταδίδονται απευθείας στη διεύθυνση http://media.ekt.gr/live. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλ. 210 7273516 & 700, email: mkont@eie.gr ή στη σχετική ιστοσελίδα.

Το πρόγραμμα των Ειδικών Μορφωτικών Εκδηλώσεων ''Επιστήμης Κοινωνία" του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, διοργανώνεται, επί σειρά ετών, με στόχο τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και πληροφορίας στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό. Σημειώνεται ότι το ΕΙΕ καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων, τόσο των ανθρωπιστικών όσο και των θετικών και τεχνολογικών επιστημών. Το ΕΙΕ είναι ένα διεπιστημονικό κέντρο ερευνών, το οποίο απαρτίζεται σήμερα από τρία ερευνητικά Ινστιτούτα, ένα στην περιοχή των Ανθρωπιστικών Επιστημών και δύο στην περιοχή των Θετικών Επιστημών, και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ)