Διεθνές συνέδριο για τη συνεργασία και διασύνδεση των βιβλιοθηκών στην Ελλάδα

Εκπρόσωποι ελληνικών και ευρωπαϊκών βιβλιοθηκών θα αναδείξουν τον σύγχρονο ρόλο των βιβλιοθηκών ως προς τη διαχείριση και τη λειτουργία τους, την προώθηση της μεταξύ τους επικοινωνίας και τη διασύνδεση του υλικού τους.

Tο Διεθνές Συνέδριο "Ιδιωτικές, δημόσιες και εκκλησιαστικές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα" διοργανώνουν στις 20 και 21 Μαρτίου 2017 στην Αθήνα το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών της Αθήνας, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Κοινοπραξίας Ερευνητικών Βιβλιοθηκών της Ευρώπης (CERL). Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, εκπρόσωποι βιβλιοθηκών - μελών του CERL και εκπρόσωποι βιβλιοθηκών της Ελλάδας θα εξετάσουν τον σύγχρονο ρόλο τους, τη διαχείριση και λειτουργία τους, την προώθηση της μεταξύ τους επικοινωνίας και τη διασύνδεση του υλικού τους.

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, στο Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (2ας Μεραρχίας 36, Πειραιάς) πραγματοποιείται ανοικτό συνέδριο για τις ελληνικές βιβλιοθήκες – ιδιωτικές και δημόσιες, βιβλιοθήκες ιδρυμάτων και πανεπιστημιακών σχολών – με τίτλο "Ερευνητικές και ιστορικές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα. Ευκαιρίες για διασύνδεση και συνεργασία". Στόχος του συνεδρίου είναι ο διάλογος μεταξύ των ελληνικών βιβλιοθηκών, που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη και καλύτερη επικοινωνία, ανταλλαγή απόψεων, συνεργασία και κοινές δράσεις. Στο συνέδριο θα συμμετέχει και η Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), Εύη Σαχίνη, η οποία θα μιλήσει με θέμα "Ανοικτή διάθεση επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου: το ΕΚΤ στην υπηρεσία των ελληνικών βιβλιοθηκών". 

Την Τρίτη 21 Μαρτίου, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη (Αναπήρων Πολέμου 9, Αθήνα), θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με θέμα "Ασφάλεια, συντήρηση, καταλογογράφηση, ψηφιοποίηση και χρηματοδότηση", ειδικά σχεδιασμένο να δώσει απαντήσεις σε διάφορες ανάγκες των Ελλήνων βιβλιοθηκονόμων για ζητήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητα της δουλειάς τους. Πρόκειται για μία συνοπτική αλλά εξειδικευμένη ημερίδα που θα συζητήσει θέματα ασφάλειας των βιβλίων, αντιμετώπισης των προκλήσεων μιας βιοπροσβολής, συντήρησης, εκπαίδευσης και καταλογογράφησης, καθώς και δυνατότητες χρηματοδότησης και εξεύρεσης επιπλέον πόρων. Το σεμινάριο πλαισιώνουν ειδικοί από όλοι την Ευρώπη και θα ακολουθήσει εκτενής συζήτηση πάνω στα θέματα που θα παρουσιαστούν.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Για την παρακολούθηση της μίας ή και των δύο ημερών του συνεδρίου απαιτείται προεγγραφή, με τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής: https://goo.gl/forms/c7CZNvJP0bvKIwcF2. Οι εγγραφές θα είναι ανοικτές έως την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βέρα Ανδριοπούλου, 210 4523937, εσωτ. 104) ή με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη (Μαρία Σμάλη, 210 7210536, εσωτ. 101) ή με e-mail στο cerl.athens.2017@gmail.com.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και Γεννάδειος Βιβλιοθήκη