Ξεκίνησε ο Διαγωνισμός για το Βραβείο Γυναικείας Καινοτομίας της ΕΕ 2017

Στόχος των βραβείων αυτών είναι να βοηθήσουν τις νικήτριες να συνεχίσουν την πορεία τους στον χώρο της καινοτομίας και να ενθαρρύνουν ακόμη περισσότερες γυναίκες να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτών των διακεκριμένων καινοτόμων επιχειρηματιών.

Τον διαγωνισμό για το Βραβείο Γυναικείας Καινοτομίας της ΕΕ για το 2017 ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο φετινός Διαγωνισμός θα επιβραβεύσει τέσσερις γυναίκες επιχειρηματίες, οι οποίες έχουν αναπτύξει και διαθέσει μια καινοτομία προϊόν στην αγορά. Φέτος η Επιτροπή εισήγαγε για πρώτη φορά, και ένα νέο επιπλέον βραβείο για την «Ανερχόμενη Καινοτόμο Γυναίκα», για γυναίκες επιχειρηματίες κάτω των 35 ετών.

Στον φετινό διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν γυναίκες κάθε ιθαγένειας οι οποίες διαμένουν σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ και σε χώρες που συνδέονται με το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», και οι οποίες έχουν ιδρύσει μόνες τους ή με άλλους εταιρείες με κύκλο εργασιών τουλάχιστον 100.000 ευρώ.

Οι νικήτριες του 1ου, του 2ου και του 3ου βραβείου θα λάβουν 100.000 ευρώ, 50.000 ευρώ και 30.000 ευρώ αντίστοιχα, ενώ το βραβείο "Ανερχόμενης Καινοτόμου Γυναίκας", στόχος του οποίου είναι να συμβάλει στην ανάδειξη της νέας γενιάς, είναι ύψους 20.000 ευρώ.

Ο Carlos Moedas, Επίτροπος αρμόδιος για την Έρευνα, την Επιστήμη και την Καινοτομία, δήλωσε σχετικά: «Το βραβείο γυναικείας καινοτομίας της ΕΕ προβάλλει κάποιες μόνο από τις πολλές εξαιρετικές γυναίκες που συμβάλλουν στην ευρωπαϊκή οικονομία της γνώσης. Οι προηγούμενες νικήτριες έχουν παρουσιάσει σημαντικά επιτεύγματα σε διάφορους τομείς όπως η ανοσολογία, οι τηλεπικοινωνίες και η ανάπτυξη λογισμικού. Ελπίζουμε ότι αυτά τα βραβεία θα βοηθήσουν τις νικήτριες να συνεχίσουν την πορεία τους στον χώρο της καινοτομίας και θα ενθαρρύνουν και άλλες να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτών των διακεκριμένων επιχειρηματιών.»

Από την έναρξη του Διαγωνισμού το 2011, έχουν συμμετάσχει σε αυτόν περισσότερες από 260 γυναίκες. Οι νικήτριες του περσινού Διαγωνισμού ήταν οι Susana Sargento (Πορτογαλία) με καινοτομία για μετατροπή οχημάτων σε wifi hotspots, η Sirpa Jalkanen (Φινλανδία), οι καινοτομίες της οποίας οδήγησαν σε νέα συστατικά φαρμάκων για την αντιμετώπιση του καρκίνου, και η Sarah Bourke (Ιρλανδία), της οποίας η καινοτόμος τεχνολογία για το Διάστημα χρησιμοποιείται ήδη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό της NASA.

Περισσότερες πληροφορίες για το βραβείο και βίντεο του Επιτρόπου διατίθενται στο διαδίκτυο. Οι υποψήφιες μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 3ης Νοεμβρίου 2016.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ευρωπαϊκή Επιτροπή