Κέντρο ανάπτυξης της ΚALEAO στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, με τη συνεργασία του ΙΤΕ

Η Κρήτη γίνεται το νέο “Silicon-Island” της έρευνας και ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας, χάρη στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) του ΙΤΕ που προσελκύουν εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας.

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας στο Ηράκλειο της Κρήτης, και η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας KALEAO Ltd., με βάση το Cambridge της Αγγλίας, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσαν τη δημιουργία του κέντρου ανάπτυξης της KALEAO στο Ηράκλειο της Κρήτης, το οποίο σφραγίζει και επίσημα τη συνεχιζόμενη συνεργασία τους προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός κοινού ερευνητικού εργαστηρίου σε θέματα υπολογιστών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Τα εγκαίνια του κέντρου ανάπτυξης της KALEAO, στις εγκαταστάσεις του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ – STEP-C) θα γίνουν την Πέμπτη 30 Ιουνίου.

Το ΙΤΕ είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας, με σύγχρονες εγκαταστάσεις, προσωπικό υψηλών προσόντων, και παγκόσμια αναγνώριση ως ερευνητικό ίδρυμα κορυφαίου επιπέδου. Η εταιρεία KALEAO σχεδιάζει και κατασκευάζει προηγμένα υπολογιστικά συστήματα και προσφέρει υπολογιστικές λύσεις κλίμακας παγκόσμιου ιστού βάσει καινοτόμων προσεγγίσεων. Το ΙΤΕ ξεκίνησε τη συνεργασία του με τους ιδρυτές της KALEAO στο πλαίσιο του ΕuroServer, ενός ερευνητικού έργου του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το EuroServer εστιάζει στην καινοτομία και στην πραγματοποίηση νέων υπολογιστικών συστημάτων που επιτρέπουν την ενεργειακά οικονομική προσφορά υπηρεσιών στην αγορά διακομιστών (υπολογιστών τύπου «server») πολύ μεγάλης κλίμακας.

Ο Επικεφαλής του Εργαστηρίου CARV και Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής (ΙΠ) του ΙΤΕ, κ. Μανόλης Κατεβαίνης δήλωσε σχετικά: «Είμαστε υπερήφανοι για την 33-χρονη ιστορία του ΙΤΕ και του ΙΠ, καθώς και του Εργαστηρίου CARV στο οποίο κατασκευάστηκαν πολλά πρωτότυπα κυκλώματα (hardware) και λογισμικό (software). Είμαστε επίσης πολύ ευχαριστημένοι με την συνεργασία μας με την KALEAO, μια πραγματικά καινοτόμο εταιρεία που βρίσκεται στην αιχμή και την πρωτοπορία της σύγχρονης υψηλής τεχνολογίας, και προσβλέπουμε σε πολλές περαιτέρω από κοινού καινοτομίες. Αισθανόμαστε ότι έχουμε φτάσει έναν από τους στόχους μας, να φτιάξουμε στην Κρήτη ένα περιβάλλον έρευνας και ανάπτυξης στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας υψηλής τεχνολογίας, ελκυστικό για επιστήμονες και μηχανικούς υπολογιστών στη σχεδίαση hardware και στο λογισμικό συστημάτων, προς τους οποίους και απευθύνω ανοικτή πρόσκληση να έλθουν και να συμμετάσχουν στη δημιουργία ενός συνεχώς εξελισσόμενου και δυναμικού τεχνολογικού γίγνεσθαι».

Από την πλευρά του ο Καθηγητής John Goodacre, συνιδρυτής και Επιστημονικός Επικεφαλής της KALEAO, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με το κέντρο ανάπτυξής μας στην Κρήτη και τη συνεργασία μας με το ΙΤΕ, μέσα από τα οποία προέκυψε η σχεδίαση βασικών συνιστωσών του εμβληματικού μας προϊόντος, KMAX. Η αύξουσα ερευνητική θεματολογία του Εργαστηρίου CARV στο ΙΤΕ και το νέο κέντρο ανάπτυξης της KALEAO στο Ηράκλειο περιμένουμε ότι θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ ΙΤΕ και βιομηχανίας, η οποία θα δημιουργήσει νέες συναρπαστικές ακαδημαϊκές και εργασιακές ευκαιρίες στην τεχνολογία των ημιαγωγών πυριτίου στην Κρήτη, αυτό το όμορφο νησί που μπορεί πλέον να αποκαλείται και το νέο “Silicon-Island”».

Ένας από τους στόχους του EuroServer είναι η έρευνα και καινοτομία στις βασικές συνιστώσες των «μικρο-διακομιστών» που βασίζονται σε επεξεργαστές ARM (οι δημοφιλέστεροι «πυρήνες» των έξυπνων κινητών). Το ΙΤΕ, ως μέλος του έργου, σχεδίασε διάφορα πρωτότυπα κυκλώματα κεντρικής σημασίας για το EuroServer, περιλαμβανομένων και σημαντικών τμημάτων λογισμικού του λειτουργικού συστήματος (operating system). Αυτά τα συστήματα αξιοποιούν την πολύ μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας που προσφέρουν οι επεξεργαστές ARM, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις χαμηλής κατανάλωσης της πληροφορικής υποδομής που θέτει η βιομηχανία.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα κέντρα δεδομένων είναι σήμερα η αυξανόμενη κατανάλωση ηλεκτρισμού που αυτά απαιτούν», προσέθεσε ο Καθηγητής Μανόλης Κατεβαίνης. «Υπολογίζεται ότι εάν τα κέντρα δεδομένων των ΗΠΑ ήταν μία χώρα από μόνα τους, αυτή η χώρα θα ήταν 12η στον κόσμο σε κατανάλωση ηλεκτρισμού, κάπου μεταξύ Ιταλίας και Ισπανίας».

Για να μειώσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση, τα κέντρα δεδομένων πρέπει να σχεδιάσουν τους διακομιστές τους χρησιμοποιώντας νέες προσεγγίσεις για την πλατφόρμα τους και πιο οικονομικά εξαρτήματα. Η KALEAO αξιοποιεί τις τεχνολογίες ARM σε μια πλατφόρμα που είναι σε θέση να προσφέρει στα κέντρα δεδομένων και στην πληροφορική υποδομή σημαντικές υπολογιστικές δυνατότητες σε εξοικονόμηση ενέργειας, πυκνότητα στο χώρο, ευελιξία, και απλότητα.

Σημειώνεται ότι το ΙΤΕ είναι ιδρυτικός εταίρος του HiPEAC, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αρχιτεκτονικής και Μετάφρασης (Compilation) Υπολογιστών Υψηλών Επιδόσεων και Ενσωματωμένων Υπολογιστών, το οποίο συντονίζει την ευρωπαϊκή έρευνα σε αυτές τις περιοχές, ενώ η KALEAO είναι επίσης μέλος του ιδίου δικτύου. Η τεχνολογική καινοτομία του ΙΤΕ συνεχίζεται μέσω της συμμετοχής του σε μια ομάδα τριών ευρωπαϊκών έργων, τα οποία χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», και τα οποία αναπτύσσουν περαιτέρω την παραπάνω τεχνολογική προσέγγιση: τα ExaNeSt, ExaNoDe, και ECOSCALE.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας