Διάλεξη με θέμα "Living a healthy life beyond 100" από το Hub Science

Το "Τhe Hub Events" και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για πέμπτη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο "Hub Science", με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στον μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.

Διάλεξη με θέμα "Living a healthy life beyond 100", μια μοναδική συζήτηση μεταξύ του καθηγητή βιογεροντολογίας Suresh Rattan και του ερευνητή βιοχημείας Στάθη Γκόνου, στο πλαίσιο του Hub Science, πραγματοποιείται τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2016, στις 20:00, στον πολυχώρο The Hub Events (Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα, μετρό Κεραμεικός), με ελεύθερη είσοδο.

Η συζήτηση θα αναδείξει τους μηχανισμούς αντιγήρανσης, εστιάζοντας παράλληλα και στα ευρύτερα φιλοσοφικά θέματα που άπτονται της ζωής και του θανάτου. Η γήρανση είναι μια αναπόφευκτη φυσιολογική διαδικασία που περιλαμβάνει περίπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ γενετικού υλικού και περιβάλλοντος. Ενδελεχής έρευνα τα τελευταία χρόνια έχει αναδείξει ότι η διατήρηση της ομοιοστασίας ενός οργανισμού συνδράμει στην ευζωία και στην επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής και διάφορα αντιγηραντικά προϊόντα έχουν πρόσφατα προκύψει στηριζόμενα σε αυτά τα ευρήματα.

Ο καθηγητής Suresh Rattan είναι βιογεροντολόγος, δηλαδή ειδικεύεται στη βιολογία της γήρανσης. Διευθύνει το εργαστήριο Κυτταρικής Γήρανσης, στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου Aarhus (Δανία). Έχει βραβευθεί με το μετάλλιο Γεροντολογίας Lord Cohen από τη Βρετανική Εταιρεία για την Έρευνα σχετικά με τη Γήρανση και έχει αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα από τη Ρωσική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών. Είναι ο σημερινός πρόεδρος Βιολογίας στο Ευρωπαϊκό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας (IAGGER). Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 230 επιστημονικά άρθρα και 15 βιβλία, συμπεριλαμβανομένων και βιβλίων για τα παιδιά και το ευρύ κοινό. Επίσης, είναι ο ιδρυτής και Editor‐in‐Chief του έγκριτου διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Biogerontology, του εκδοτικού οίκου Springer. Εκτός από το εντυπωσιακό ερευνητικό του έργο, ασχολείται ενθουσιωδώς με την επικοινωνία της επιστήμης.

Ο Δρ. Στάθης Γκόνος είναι Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΒΦΧΒ/ΕΙΕ) και Docent στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Όρεμπρο (Σουηδία). Είναι πτυχιούχος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διδάκτωρ Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Γλασκώβης και διετέλεσε Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ludwig/University College London. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες ερευνητικές εργασίες και κατέχει Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας από τα οποία κυκλοφορούν αντιγηραντικά προϊόντα. Διετέλεσε "Εμπειρογνώμων" της Ε.Ε. στη "Μελέτη της ανάπτυξης του ανθρώπου και της γήρανσης" και Αναπλ. Εθνικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. στη "Γονιδιωματική και Βιοτεχνολογία για την Υγεία". Είναι μέλος του Δ.Σ. της International Union of Biochemistry & Molecular Biology και Αρχισυντάκτης της επιθεώρησης "Mechanisms of Ageing & Development". Η Επικοινωνία της Επιστήμης, την οποία ιδιαίτερα υποστηρίζει συμμετέχοντας σε αντίστοιχες εκδηλώσεις και σε διεθνείς οργανισμούς (UNESCO, Ευρωκοινοβούλιο), είναι ανάμεσα στα ενδιαφέροντά του.

Το "Τhe Hub Events" και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για πέμπτη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο "Hub Science", με σκοπό να παρουσιάσουν με εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στον μαγικό, αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους, κόσμο.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Hub Science