Διήμερο Crowdhackathon Transport: Ανοικτά Δεδομένα στις Μεταφορές

Το διήμερο hackathon έχει θέμα την ανάπτυξη εφαρμογών που προωθούν την επιχειρηματικότητα, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στην πόλη

Διήμερο Crowdhackathon πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 18-19 Ιουλίου 2015 στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, το οποίο διοργανώνουν οι Συγκοινωνίες Αθηνών (Όμιλος ΟΑΣΑ), η εταιρία καινοτομίας Crowdpolicy και ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας INNOVATHENS της "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων. Το διήμερο Crowdhackathon έχει θέμα την υλοποίηση εφαρμογών που αξιοποιούν ανοικτά δεδομένα (Open Data), ενώ η δράση αποτελεί την έναρξη της πρωτοβουλίας "CROWDHACKATHON | INNOVATING WITH OPENDATA" που θα εφαρμοστεί σταδιακά σε τομείς της Οικονομίας και της Κοινωνίας.

Tο Hackathon #Transport απευθύνεται σε νέους επιχειρηματίες, προγραμματιστές, αναλυτές, designers, συγκοινωνιολόγους, αρχιτέκτονες, στελέχη επικοινωνίας και εξυπηρέτησης πελατών, business consultants, επαγγελματίες, φοιτητές και σε όσους ενδιαφέρονται να συμβάλουν ενεργά στην ανάπτυξη εφαρμογών που προωθούν την επιχειρηματικότητα και βελτιώνουν τις υπηρεσίες προς τον πολίτη, είτε ως developers για την υλοποίηση εφαρμογών, είτε ως μέντορες για υποστήριξη στην υλοποίηση, ως επιχειρήσεις για συμβουλευτική συμμετοχή ή ως στελέχη του δημοσίου τομέα.

Επιπλέον, στην εκδήλωση έχουν κληθεί να συμμετέχουν και φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, διαθέτοντας ανοικτά δεδομένα σε τομείς όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός το περιβάλλον και η δημόσια διοίκηση.

Οι βασικές ενότητες συμμετοχής στο Hackathon #Transport είναι: α) Εφαρμογές που αξιοποιούν δεδομένα από Δημόσιους Φορείς, τις Συγκοινωνίες Αθηνών και τα συνδυάζουν με τρίτες πηγές από τομείς της Οικονομίας, με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, β) Εφαρμογές που βελτιώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες των Συγκοινωνιών Αθηνών, γ) Δημιουργικότητα με βάση ανοικτά δεδομένα (design, infographics, μηχανισμοί πληροφόρησης). Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ .

Στις 25 Ιουνίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι τελικές προδιαγραφές, οι πηγές δεδομένων (data sets) καθώς και τα βραβεία που θα δοθούν. Μέχρι στιγμής, έχει ανακοινωθεί τα χρηματικά έπαθλα για τις τρεις πρώτες ομάδες που θα διακριθούν για την εφαρμογή τους, ύψους 5.000, 3.000 και 2.000 ευρώ αντίστοιχα. Eπιπλέον στην πρώτη ομάδα θα διατεθούν υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Κέντρο Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας) καθώς επίσης και τρεις prepaid κάρτες των 200 ευρώ στις ομάδες που θα διακριθούν στην 4η, 5η και 6η θέση.

Το hackathon διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού (Τομέας Μεταφορών & Δικτύων) και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Το διήμερο υποστηρίζουν με την ενεργό συμμετοχή τους και η Εταιρία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) και το ODI Athens, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους σχετικά με τα Ανοιχτά Δεδομένα και τις Ανοιχτές Τεχνολογίες. Τα ανοικτά δεδομένα και η αξιοποίηση τους από εφαρμογές μπορούν να δώσουν σημαντικά οφέλη τόσο στους πολίτες και στους δημιουργούς τους, όσο και στην τοπική επιχειρηματικότητα. Σύμφωνα και με το νέο νόμο για τα Ανοικτά Δεδομένα, η αξιοποίηση των ανοικτών πηγών και δεδομένων γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης.

Τελ. ενημέρωση: 30/06/2015

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Hackathon Transport, ΕΕΛ/ΛΑΚ

Μάθετε Περισσότερα