Ανάδειξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Υγεία μέσω του Διαγωνισμού Καινοτομίας ΣΦΕΕ Innovation Project 2.0

O Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), σε συνεργασία με τον οργανισμό Industry Disruptors Game Changers (ID GC), ανακοίνωσαν σε ειδική εκδήλωση τη συνέχεια του περσινού επιτυχημένου θεσμού του διαγωνισμού Καινοτομίας στον τομέα της Υγείας ΣΦΕΕ Innovation Project 2.0, η οποία τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, του Υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Το ΣΦΕΕ Innovation Project αποτέλεσε και αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για να αναδειχθούν τα οφέλη από τη σύμπραξη ερευνητικού και επιχειρηματικού κόσμου αλλά και του φαρμακευτικού κλάδου, σαν μέρος μίας σειράς δράσεων με κύριο άξονα την ενίσχυση της καινοτομίας.

Στόχοι του δεύτερου διαγωνισμού καινοτομίας ΣΦΕΕ Innovation Project 2.0 είναι η διασύνδεση μεταξύ ερευνητικών φορέων, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και φαρμακευτικών επιχειρήσεων, η ενίσχυση του ρόλου της καινοτομίας και της υπεραξίας της φαρμακευτικής καινοτομίας και η ανάδειξη του κλάδου της υγείας και του φαρμάκου ως πεδίο ευκαιριών για την υλοποίηση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της Ελλάδας.

Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Δρ Χρήστος Βασιλάκος, ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση, τόνισε ότι έχει τεθεί ένας εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος για τις δαπάνες Έρευνας και Τεχνολογίας, έτσι ώστε να φτάσουν στο 1,2% του ΑΕΠ έως το 2020, με απαραίτητη προϋπόθεση την αύξηση της ζήτησης και των επενδύσεων για έρευνα από τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία, το οποίο θα διαμορφώσει τις απαραίτητες συνθήκες για ένα φιλικό προς την καινοτομία περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα αναπτυχθούν συνέργειες και θα αναδειχθούν οι καινοτόμες ιδέες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανταπόκριση του επιστημονικού κόσμου κατά τη διάρκεια της περσινής διοργάνωσης, η μεγάλη συμμετοχή, η άρτια διαδικασία αξιολόγησης, η πρωτότυπη τελετή ανάδειξης και βράβευσης των νικητών, αλλά κυρίως οι εξαιρετικές προτάσεις που υποβλήθηκαν (143 στο σύνολο), καθώς και η ανάγκη για συνεχή επιβράβευση της καινοτομίας στην υγεία σε μια εποχή που αναδεικνύεται το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του κλάδου για την ανάπτυξη της χώρας και την έξοδο από την κρίση, οδήγησαν στην απόφαση θεσμοθέτησης του διαγωνισμού και διοργάνωσης του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και στον σχεδιασμό περαιτέρω δράσεων για την ενίσχυση των νέων και ταλαντούχων επιστημόνων.

Στο πλαίσιο της δέσμευσης για περαιτέρω δράσεις, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για το 2ο Διαγωνισμό Καινοτομίας 21 startups που συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό ΣΦΕΕ Innovation Project, αλλά και startups από τον ευρύτερο χώρο της υγείας, είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις με 10 επενδυτές και Venture Capital Funds και εκπροσώπους του φαρμακευτικού κλάδου, προκειμένου να παρουσιάσουν τις ιδέες τους με στόχο μελλοντικές συνεργασίες.

Για τον δεύτερο διαγωνισμό καινοτομίας ΣΦΕΕ Innovation Project 2.0 θα διεξαχθούν road shows σε 5 πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, Κρήτη και Πάτρα), προκειμένου να παρουσιαστούν στα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, οι ευκαιρίες που προσφέρει ο διαγωνισμός και να διερευνηθεί περαιτέρω η συνεργασία μεταξύ των εταιριών του κλάδου και του ερευνητικού κόσμου. Επιπλέον, ο ΣΦΕΕ θα διοργανώσει workshops γύρω από θέματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στο χώρο της υγείας, τη σημασία της καινοτομίας και τη στήριξη των νέων ερευνητών, καθώς και την ενίσχυση της σύμπραξης με τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια.

Σε αυτή την προσπάθεια, ο ΣΦΕΕ επέλεξε για εταίρο τον πιο εξωστρεφή και δυναμικό οργανισμό προώθησης καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων, τους Industry Disruptors Game Changers. Όπως δήλωσε και ο συνιδρυτής των ID GC, Μιχάλης Στάγκος, με αυτή τη σύμπραξη θα αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία και το διεθνές δίκτυο συνεργατών των ID GC σε συνδυασμό με το κύρος, τη δύναμη και τη γνώση των εταιριών μελών του ΣΦΕΕ και των στελεχών τους για τη μοναδική πρωτοβουλία που στηρίζει ενεργά την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας στον χώρο της Υγείας και επιδιώκει τη διασύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την αγορά, με στόχο την αξιοποίηση των εξαιρετικών ερευνητών στην Ελλάδα, δημιουργώντας μια σειρά διαγνωστικών εργαλείων, καινοτόμων προϊόντων, θεραπειών και νέων εταιριών.

Η προθεσμία υποβολής των συμμετοχών είναι μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2014. Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής του διαγωνισμού βρίσκονται στον ιστότοπο του διαγωνισμού http://innovationproject.gr/site/ .

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν φυσικά πρόσωπα, ομάδες φυσικών προσώπων ή νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε μορφής. Μερικές από τις κατηγορίες στις οποίες καλούνται οι υποψήφιοι να καταθέσουν προτάσεις είναι οι εξής : Προγνωστικά και διαγνωστικά εργαλεία, Κυτταρικές θεραπείες, Αναγεννητική Ιατρική (Regenerative medicine), Αξιολόγηση και αξιοποίηση νέων θεραπευτικών ουσιών, Τεχνολογίες, Μεθοδολογίες και Δείκτες, Συστήματα χορήγησης φαρμάκου, Βιοτεχνολογία, Βιο-ηλεκτρονικά συστήματα, Υπολογιστική απεικόνιση και Ρομποτικές διατάξεις, Χαρακτηρισμός μοριακών μηχανισμών παθογέννεσης και ανάδειξη νέων θεραπευτικών στόχων, Βιοπληροφορική, Τηλ-ιατρική (e/m health), Τεχνητά όργανα, Νανοιατρική, Γηριατρική.

Τα βραβεία των νικητών περιλαμβάνουν χρηματικό έπαθλο για τους 3 πρώτους νικητές και πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα στρατηγικής, ανάπτυξης επιχειρήσεων, πρόσβασης σε κέντρα εκπαίδευσης και έρευνας και ανάπτυξης, δικτύωσης για μεταφορά τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων. Υποστηρικτής του Χρηματικού Επάθλου είναι ο ΣΦΕΕ καθώς και οι εταιρείες μέλη του που στήριξαν από την αρχή την προσπάθεια υλοποίησης του διαγωνισμού. Συμμετέχουν με επιπλέον χορηγία και οι φαρμακευτικές εταιρείες: AbbVie, Chiesi, Genesis, MSD, Novartis, Pharmaserve Lilly, Pharmathen.