Βραβεία Αριστείας και Καινοτομίας από το ΑΠΘ

Τα Βραβεία Αριστείας και Καινοτομίας 2009 απένειμε πρόσφατα η Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Κατά την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου, επιβραβεύθηκαν για το έργο τους ερευνητές και ομάδες φοιτητών, ενώ ανακοινώθηκαν και 49 υποτροφίες για υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδακτορικούς ερευνητές του ΑΠΘ.

Με στόχο την ενίσχυση της αριστείας στην έρευνα και καινοτομία, η Επιτροπή Ερευνών του Α.Π.Θ. υποστηρίζει την ανάπτυξη της διεπιστημονικής συνεργασίας, με τη δημιουργία και οικονομική ενίσχυση θεματικών δικτύων και ερευνητικών εργαστηρίων διεπιστημονικού χαρακτήρα, την ενθάρρυνση και επιβράβευση των διακεκριμένων πανεπιστημιακών ερευνητών και των άριστων διδακτορικών και μεταδιδακτορικών ερευνητών καθώς και την ανάπτυξη καινοτομίας με τη χρηματοδότηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιούργησε πέρυσι τον θεσμό των Βραβείων Αριστείας και Καινοτομίας. Έτσι φέτος, για δεύτερη χρονιά, η Επιτροπή Ερευνών επιβράβευσε τους ερευνητές (μέλη ΔΕΠ του ΑΠΘ) και τις ομάδες των φοιτητών που διακρίθηκαν για το ερευνητικό τους έργο, ενώ Τιμητική Διάκριση απονεμήθηκε στον κ. Ιωάννη Αντωνίου, Καθηγητή του Τμήματος Μαθηματικών, για τη συμβολή του στη διεθνή αναγνώριση του ΑΠΘ.

Όσον αφορά τα βραβεία για το 2009, το Βραβείο διακεκριμένου ερευνητή με δημοσιεύσεις κατά τα έτη 2008-2009 στο περιοδικό Nature, απονεμήθηκε στον Κλεομένη Τσιγάνη, Λέκτορα του Τμήματος Φυσικής, ενώ το Βραβείο διακεκριμένου ερευνητή, με κριτήριο το πλήθος των δημοσιεύσεων και ετεροαναφορών κατά την τελευταία πενταετία, απέσπασε ο Ιωάννης Πήτας, Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής.

Το Βραβείο Αριστείας σε νέο ερευνητή που έχει διακριθεί για την ερευνητική του δραστηριότητα σε χρηματοδοτούμενα έργα, απονεμήθηκε στον Παναγιώτη Μπαμίδη, Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής, ενώ το Βραβείο Καινοτομίας σε νέο ερευνητή που έχει διακριθεί για την καινοτόμο ερευνητική του δραστηριότητα απονεμήθηκε στον Γεώργιο Αρσένο, Επίκουρο Καθηγητή της Κτηνιατρικής Σχολής.

Επίσης, Βραβεία Καινοτομίας απονεμήθηκαν στις ομάδες φοιτητών Formula (Aristotle Racing Team) του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και P.A.N.D.O.R.A. (Program for the Advancement of Non Directed Operating Robotic Agents) του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, καθώς και στην ομάδα φοιτητών ανάπτυξης εκπαιδευτικού λογισμικού του Τμήματος Χημείας. Τέλος, 49 Υποτροφίες Αριστείας απονεμήθηκαν σε υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδακτορικούς ερευνητές του ΑΠΘ.