Δικτυακή πύλη για 'κινούμενους' ερευνητές

Μια νέα δικτυακή πύλη (http://mobility.rc.auth.gr) για Έλληνες ερευνητές που επιθυμούν να συνεχίσουν την επιστημονική τους σταδιοδρομία σε κάποια άλλη χώρα του εξωτερικού, αλλά και για όσους ενδιαφέρονται να εργαστούν στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, εγκαινίασε η Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έναν από τους επτά κόμβους υπηρεσιών EURAXESS ('ΕURAXESS Services Centers') στην Ελλάδα, αρμόδιο για τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Η ευρωπαϊκή πύλη 'EURAXESS-Reearchers in Motion' εγκαινιάστηκε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την επιστήμη και την έρευνα Janez Potocnik, πριν από περίπου έναν χρόνο, και εξελίχθηκε σε χρήσιμο εργαλείο για όλους τους ερευνητές στην Ευρώπη. Μέσω της πύλης, μπορούν να αναζητούν θέσεις εργασίες, τεκμηριωμένη πληροφόρηση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, πρακτικές συμβουλές για τη μετακίνησή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και σημεία επικοινωνίας με ερευνητές εκτός Ευρώπης. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:

- EURAXESSSS Jobs: Ο ερευνητής έχει πρόσβαση σε ανοιχτές θέσεις εργασίας, ευκαιρίες χρηματοδότησης και υποτροφίες σε ολόκληρη την Ευρώπη, με δυνατότητα αναζήτησης ανά επιστημονικό πεδίο ή/και χώρα. Μπορεί επίσης να αναρτήσει και το βιογραφικό του σημείωμα. Ερευνητικοί οργανισμοί και εταιρείες μπορούν να δημοσιεύουν αγγελίες για διαθέσιμες θέσεις εργασίας, χωρίς καμία χρέωση, και να αναζητούν κορυφαίους ερευνητές από όλο τον κόσμο.

- EURAXESS Services: Πρόκειται για δίκτυο που αποτελείται από 200 κόμβους υποστήριξης σε 35 ευρωπαϊκές χώρες. Όλοι οι κόμβοι βοηθούν τους ερευνητές και τις οικογένειές τους σε θέματα μετακίνησης και παραμονής σε μια ξένη χώρα και, συγκεκριμένα, σε θέματα όπως: διαμονή, θεώρηση παραμονής (visa), μαθήματα ξένων γλωσσών, εξεύρεση σχολείων για τα παιδιά, κοινωνική ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κ.ά.

- EURAXESS Rights: Παρέχει πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Χάρτα του Ερευνητή και τον Κώδικα Δεοντολογίας για την Πρόσληψη Ερευνητών. Στη Χάρτα διατυπώνονται τα δικαιώματα και τα καθήκοντα των ερευνητών, των ερευνητικών οργανισμών και των φορέων χρηματοδότησης. Ο Κώδικας στοχεύει στη διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης των ερευνητών στην Ευρώπη εξασφαλίζοντας διαφανείς συνθήκες πρόσληψης.

- EURAXESS Links: Πρόκειται για εργαλείο διασύνδεσης των Ευρωπαίων ερευνητών που εργάζονται στις ΗΠΑ και ενημέρωσης σχετικά με την ερευνητική πολιτική και τις δυνατότητες απασχόλησης και συνεργασίας στην Ευρώπη.

Η δικτυακή πύλη του ΑΠΘ παρέχει όλες τις παραπάνω πληροφορίες για την Ελλάδα, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας για όλα τα κέντρα που λειτουργούν στη χώρα.

Περισσότερες πληροφορίες:
ΕURAXESS Services Center
Επιτροπή Ερευνών ΑΠΘ
Δημήτρης Κατσούρας
Τηλ.: 2310 994013, E-mail: Publicity@rc.auth.gr
http://mobility.rc.auth.gr, http://ec.europa.eu/euraxess/