Η Ελλάδα επιταχύνει ευρυζωνικά

Τη δημιουργία 279 νέων σημείων δωρεάν ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ ξεκίνησε και η εκστρατεία ενημέρωσης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για το ευρυζωνικό internet. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα ανέρχεται στο 13,4%, γεγονός που καθιστά πλέον ορατή την ευρυζωνική σύγκλιση με την ΕΕ στο τέλος του 2010.

Με κεντρικό μήνυμα «Με το Ευρυζωνικό Internet Ενημερώνεσαι, Επικοινωνείς, Εργάζεσαι, Διασκεδάζεις - Μάθε τι μπορεί να σου προσφέρει», η ΕΕΤΤ αναδεικνύει την ευρυζωνικότητα σε κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα για όλους τους πολίτες και προτρέπει τους καταναλωτές να ενημερωθούν και να αξιοποιήσουν τα οφέλη που προφέρουν οι ευρυζωνικές υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή.

Η διετής εκστρατεία ενημέρωσης περιλαμβάνει τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά spot, καταχωρήσεις, έντυπο ενημερωτικό υλικό ευρείας διανομής, καθώς και στοχευμένες προωθητικές δράσεις. Στόχος είναι να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις της κοινωνίας απέναντι στην ευρυζωνικότητα και να στραφεί ο καταναλωτής προς το ευρυζωνικό Διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες.

Παράλληλα, η επιτυχία της πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη σημείων δωρεάν ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης σε τέσσερα κεντρικά σημεία της Αθήνας (Σύνταγμα, Θησείο, Πλατεία Κοτζιά και Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) και η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού (περισσότεροι από 40.000 χρήστες πραγματοποίησαν συνολικά 167.630 συνδέσεις μέχρι σήμερα) οδηγούν στην περαιτέρω προώθηση του Σχεδίου για την Ανάπτυξη της Ευρυζωνικότητας της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού. Μέσα στο 2009 προβλέπεται, λοιπόν, να ολοκληρωθεί η κάλυψη 279 ανοικτών δημόσιων κεντρικών σημείων σε δήμους όλης της χώρας, με ασύρματα δίκτυα δωρεάν ευρυζωνικής πρόσβασης.

Επιπρόσθετα, χρηματοδοτούνται, στο πλαίσιο της ίδιας πρωτοβουλίας, έργα επίδειξης των δικτύων και εφαρμογών και η καινοτόμες υπηρεσίες προώθησης της ευρυζωνικότητας με παροχή ηλεκτρονικών εφαρμογών για φορητές συσκευές. Η χρηματοδότηση των ασύρματων δικτύων γίνεται στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής, μέσω του Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» αξιοποιώντας εθνικούς πόρους και πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας σχετικά με την πρόοδο της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα, η εγχώρια διείσδυση ανέρχεται στο τέλος του β' εξαμήνου 2008 στο 13,43%. Ο συνολικός αριθμός των σταθερών ευρυζωνικών γραμμών ανέρχεται σε 1.506.614, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 48,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά 20,2% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Το 64,5% των ενεργών συνδέσεων συγκεντρώνεται στο βασικό και μέσο πακέτο ευρυζωνικής πρόσβασης, ενώ 13 στους 20 Έλληνες απολαμβάνουν ήδη από τις πλέον ανταγωνιστικές λιανικές τιμές πρόσβασης στην ΕΕ. Την 1η Ιανουαρίου 2009 το 43,5% των συνδρομητών κατείχε ονομαστικές προσβάσεις μεγαλύτερες των 2 Mb/s, ποσοστό σημαντικά αυξημένο από το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους (30%).

Τέλος, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εγχώρια πληθυσμιακή ευρυζωνική κάλυψη στις αρχές του 2008 ανερχόταν στα επίπεδα του 86%, ενώ ο μέσος όρος για τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ κυμαίνονταν στα επίπεδα του 92%. Η απόκλιση οφείλεται κατά βάση σε ιδιότυπες γεωγραφικές παραμέτρους (ορεινές περιοχές, νησιά κ.λπ.) καθώς κατά την ίδια περίοδο η εγχώρια ευρυζωνική κάλυψη χαρακτηρίζεται ως πλήρης (100%) στις αστικές περιοχές, ενώ κυμαίνεται στα επίπεδα του 85% και του 50% στις ημιαστικές και στις αγροτικές περιοχές αντίστοιχα. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την κάλυψη με τεχνολογία πρόσβασης DSL των αγροτικών και των ημιαστικών περιοχών, προκειμένου να βελτιωθεί η σχετική θέση της χώρας. Σε γενικές γραμμές τα στοιχεία επιβεβαιώνουν το μέσο σενάριο του ρυθμού ανάπτυξης της ζήτησης του Παρατηρητηρίου και καθιστούν δυνατή τη σύγκλιση με τα μέσα επίπεδα με την ΕΕ-27 προς τα τέλη του 2010.