Έξυπνο εργαλείο για τη διάδοση των ελληνικών ερευνητικών αποτελεσμάτων

Ένα ευφυές εργαλείο που καταγράφει τα ερευνητικά αποτελέσματα των ελληνικών επιστημονικών ομάδων και, στη συνέχεια, τα προβάλλει στο σύνολο της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας για περαιτέρω αξιοποίηση αναπτύχθηκε από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΤΕΙ Ηπείρου και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Το ΜΕΤΑΓΝΩΣΗ (www.metagnosis.eu) αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας και στοχεύει στη μεταφορά τεχνογνωσίας και καινοτομίας από την έρευνα στην αγορά.

Το εργαλείο απευθύνεται, αφενός σε επιστήμονες που προβάλλουν τις δεξιότητες και την αριστεία τους και, αφετέρου, σε παραγωγικούς φορείς που ενδιαφέρονται για καινοτόμες τεχνολογίες ως μέσο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς τους. Λειτουργεί μέσω Διαδικτύου και παρέχει τις ακόλουθες δυνατότητες:

- Εισαγωγή, Αξιολόγηση και καταγραφή επεξεργασμένης πληροφορίας και εξειδικευμένης γνώσης: ερευνητικά αποτελέσματα, τεχνογνωσία, τεχνολογίες, καινοτομίες καταγράφονται με ένα προηγμένο μοντέλο αναπαράστασης που επιτρέπει περαιτέρω επεξεργασία.

- Διαδικτυακή Διεπαφή: μέσα από ένα φιλικό περιβάλλον επικοινωνίας παρέχεται δυνατότητα αναζήτησης και προβολής των σημαντικότερων αποτελεσμάτων και τεχνολογιών. Η προβολή των αποτελεσμάτων εξατομικεύεται για κάθε εγγεγραμμένο χρήστη λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνολογικές ανάγκες και προτιμήσεις που ο ίδιος ο χρήστης έχει δηλώσει ή αυτές που προκύπτουν μέσα από μια διαδικασία 'προσδιορισμού' των χαρακτηριστικών και των ενδιαφερόντων του.

- Δυναμική Διάχυση Πληροφορίας: η πληροφόρηση διαχέεται στοχευμένα προς ομάδες χρηστών για κάθε νέα καινοτομία και τεχνογνωσία που παράγεται, συλλέγεται, αξιολογείται και τελικά καταγράφεται από το εργαλείο.

- Δημιουργία προφίλ χρήστη: οι ενδιαφερόμενοι τελικοί χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν δωρεάν το προφίλ τους, ώστε να λαμβάνουν αυτόματες ενημερώσεις, να καταχωρούν τεχνολογίες και καινοτομίες που έχουν αναπτύξει, κ.λπ.