Ευρωπαϊκό Έτος Δημιουργικότητας και Καινοτομίας το 2009

19.01.2009

Έτος Δημιουργικότητας και Καινοτομίας ανακήρυξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2009, ξεκινώντας παράλληλα ενημερωτική εκστρατεία με το σύνθημα 'Φαντασία. Δημιουργία. Καινοτομία'. Στόχος του Έτους Δημιουργικότητας και Καινοτομίας είναι να προωθήσει δημιουργικές και καινοτόμες προσεγγίσεις σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και να συμβάλει στην καλύτερη προετοιμασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Τονίζοντας τη σημασία της δημιουργικότητας και της καινοτομίας για την προσωπική, την κοινωνική και την οικονομική εξέλιξη, η ΕΕ επιθυμεί να διαμορφώσει το μέλλον της Ευρώπης στο πλαίσιο του παγκόσμιου ανταγωνισμού και να προσφέρει ένα πλαίσιο για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και για την προώθηση της πολιτικής ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τους τρόπους αύξησης του δυναμικού δημιουργικότητας και καινοτομίας. Όπως και για τα προηγούμενα ευρωπαϊκά έτη, στα μέτρα περιλαμβάνεται η προώθηση εκστρατειών, εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο Επίτροπο για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό κ. Jan Figel, 'τόσο η δημιουργικότητα όσο και η ικανότητα για καινοτομία αποτελούν θεμελιώδη γνωρίσματα του ανθρώπου - τα οποία είναι εγγενή σε όλους μας και τα οποία χρησιμοποιούμε σε διάφορες καταστάσεις και τόπους, είτε συνειδητά είτε όχι. Με αυτό το ευρωπαϊκό έτος θα ήθελα να γίνει εμφανές ότι οι πολίτες της Ευρώπης θα κατανοήσουν καλύτερα το γεγονός ότι με την προώθηση των ανθρώπινων ταλέντων και της ικανότητας των ανθρώπων να καινοτομούν, μπορούμε ενεργά να διαμορφώσουμε μια Ευρώπη προς το καλύτερο, να συμβάλουμε στην πλήρη ανάπτυξη τόσο του οικονομικού όσο και του κοινωνικού δυναμικού της'.

Η επίσημη τελετή εγκαινίων του Ευρωπαϊκού Έτους Δημιουργικότητας και Καινοτομίας πραγματοποιήθηκε στην Πράγα, στις 7 Ιανουαρίου, παρουσία του Προέδρου της Επιτροπής, κ. Jose Manuel Barroso και του Τσέχου πρωθυπουργού, κ. Mirek Topolanek. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι 25 σημαντικές προσωπικότητες με εξέχουσες επιδόσεις στον τομέα της δημιουργικότητας και καινοτομίας ανακηρύχθηκαν Πρέσβεις του Έτους. Ανάμεσά τους και οι: κ. Esko Tapani Aho -πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, διακεκριμένος επιχειρηματίας και συντάκτης έκθεσης της ΕΕ σχετικά με την καινοτομία, ο καθηγητής Bengt-Αke Lundvall, κορυφαίος ευρωπαίος ερευνητής στον τομέα της καινοτομίας, ο Sir Ken Robinson, προσωπικότητα διεθνούς κύρους στον τομέα της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, ο κ. Jonathan PaulIve, σχεδιαστής της εταιρείας Apple, ο κ. Jean-Philippe Courtois, πρόεδρος της Microsoft International, ο καθηγητής Ernο Rubik, διδάσκων και σχεδιαστής του περίφημου κύβου του Rubik, και ο Radu Mihaileanu, ρουμανικής καταγωγής Γάλλος σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Οι πρέσβεις θα υποστηρίξουν το Έτος στις χώρες τους και παγκοσμίως και θα συμμετέχουν, όποτε είναι δυνατό, σε εκδηλώσεις ευρείας προβολής.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του Έτους θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες έξι δημόσιες συζητήσεις για σημαντικά θέματα που σχετίζονται με τη δημιουργικότητα και την καινοτομία ώστε να υπάρχει μια πλατφόρμα προβληματισμού και ανταλλαγής ιδεών που να συμβάλει στην πολιτική συζήτηση σχετικά με τη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Τα θέματα που θα καλυφθούν είναι η πολιτισμική ετερότητα, ο δημόσιος τομέας, η εκπαίδευση, η κοινωνία της γνώσης, η βιώσιμη ανάπτυξη ή οι δημιουργικές τέχνες.

Πληροφορίες για το Έτος Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, καθώς και ενημέρωση για σχετικές ειδήσεις, εκδηλώσεις και δραστηριότητες είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο www.create2009.europa.eu, στον οποίο υπάρχει και ειδικό τμήμα αφιερωμένο στις δραστηριότητες που διοργανώνονται σε κάθε κράτος μέλος.