e-KnowNet: Διάχυση της επιστημονικής γνώσης με Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών

11.09.2008

H διάχυση της νέας επιστημονικής γνώσης, που προέρχεται από ερευνητικά εργαστήρια, προς το ευρύ κοινό, είναι ο στόχος του ευρωπαϊκού έργου e-KnowNet, στο οποίο συμμετέχουν και δύο ελληνικοί φορείς. Το δίκτυο και οι υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του έργου, αξιοποιούν τις δυνατότητες των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και προωθούν τη δια βίου εκπαίδευση σε περιβάλλοντα μη-τυπικής μάθησης, όπως είναι τα επιστημονικά κέντρα/μουσεία. Το έργο ξεκινά με την εναρκτήρια εκδήλωση στις 30 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, με τίτλο: 'Ερευνητικά Εργαστήρια - Εκπαιδευτές - Επιστημονικά Κέντρα: Συνεργασία με τη Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας'.

Οι εταίροι του έργου (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα κ.λπ.) θα αξιοποιήσουν την πολύπλευρη εμπειρία τους σε θέματα εκπαίδευσης και μάθησης μέσω των ΤΠΕ για να αναπτύξουν μια σειρά πιλοτικών ηλεκτρονικών εφαρμογών, οι οποίες θα διατίθενται μέσω του Διαδικτύου ή τοπικά, στα συνεργαζόμενα επιστημονικά κέντρα. Ο χαρακτήρας και το περιεχόμενο των εφαρμογών θα είναι εκπαιδευτικός, θα σχεδιαστούν όμως με τρόπο που να κεντρίζει το ενδιαφέρον του μη εξειδικευμένου κοινού.

Το έργο θα επικεντρωθεί θεματικά στον τομέα της Φωτοχημείας. Θα αναπτυχθεί μια εξειδικευμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα (portal), η οποία θα λειτουργεί ως ψηφιακό αποθετήριο και σημείο αναδιανομής της νέας επιστημονικής γνώσης, ενώ παράλληλα θα προσφέρεται ως εικονικός τόπος συνάντησης για κάθε χρήστη και κοινότητα μάθησης που συμμετέχει στο έργο. Τα επιστημονικά κέντρα/μουσεία θα μπορούν να αντλήσουν οφέλη από το έργο, κάνοντας χρήση του εκπαιδευτικού υλικού που θα παραχθεί, ενθαρρύνοντας αποτελεσματικά τη χρήση ΤΠΕ από τους επισκέπτές τους.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης (Lifelong Learning Programme/ICT/Networks), έχει τριετή διάρκεια και ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο 2010. Συντονιστής είναι το Ίδρυμα Ευγενίδου, ενώ συμμετέχουν ακόμη πέντε ευρωπαϊκοί οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της επιστήμης και της γνώσης: από την Ελλάδα το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), από τη Γερμανία το Κέντρο Ψηφιακό Συτημάτων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου (Freie Universitat Berlin - Center for Digital Systems, Competence Center e-Learning/Multimedia), από τη Γαλλία το εργαστήριο Francis Perrin Laboratory του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (Centre National de la Recherche Scientifique) και από την Ισπανία το Παρατηρητήριο για την Επικοινωνία της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Pompeu Fabra (Universitat Pompeu Fabra / Observatori de la Comunicacio Cientifica). Με το σχήμα των εταίρων συνεργάζεται επίσης από την Ελλάδα και η Εκπαιδευτική Πύλη (e-yliko.gr) του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η εναρκτήρια εκδήλωση του έργου, με τίτλο 'Ερευνητικά Εργαστήρια - Εκπαιδευτές - Επιστημονικά Κέντρα: Συνεργασία με τη Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας', θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα, στις 30 Σεπτεμβρίου. Αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, η συμμετοχή στην οποία είναι ελεύθερη για το κοινό, έχει αναρτηθεί στον δικτυακό τόπο του έργου.