Νέο νομικό πλαίσιο για τις Ερευνητικές Υποδομές στην ΕΕ

31.07.2008

Τις προτάσεις της για ένα νέο νομικό πλαίσιο που θα διευκολύνει τη συγκρότηση Ερευνητικών Υποδομών στην Ευρώπη παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν αιτήματος κρατών μελών που ενδιαφέρονται για την από κοινού ανάπτυξη μεγάλων υποδομών, όπως περιβαλλοντικά παρατηρητήρια, βάσεις δεδομένων γονιδιωματικής ή υπερ-υπολογιστές. Το νομικό πλαίσιο αναμένεται να υιοθετηθεί έως το Δεκέμβριο του 2008 και να τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του 2009.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την επιστήμη και την έρευνα Janez Poto?nik, η ανάπτυξη Ερευνητικών Υποδομών γίνεται ολοένα πιο περίπλοκη και δαπανηρή με αποτέλεσμα να υπερβαίνει τις δυνατότητες μίας ερευνητικής ομάδας, ενός κράτους, ή ακόμα και μιας ηπείρου.

Το νέο πλαίσιο θα απλοποιήσει τη διαδικασία αυτή, με σειρά μέτρων όπως: παροχή νομικής βάσης και ικανότητας δικαιοπραξίας για τις Ερευνητικές Υποδομές σε όλα τα κράτη μέλη, με βάση το Αρθρο 171 της Συνθήκης της ΕΕ, διασφάλιση προνομίων ανάλογων με αυτά των διεθνών οργανισμών, όπως η φοροαπαλλαγή, μείωση της γραφειοκρατίας και του χρόνου που απαιτείται για τη συγκρότηση των Υποδομών, ευελιξία στην εσωτερική τους δομή ώστε τα εμπλεκόμενα κράτη να καθορίζουν αυτόνομα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Σημειώνεται πως το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα 'Ερευνητικές Υποδομές' του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ και συντονιστής του πανευρωπαϊκού δικτύου των Εθνικών Σημείων Επαφής Euro-RisNet.