Αναπτυξιακά έργα και απορρόφηση του ΕΠΑΝ

31.07.2008

Η αύξηση της απορρόφησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Ανταγωνιστικότητα', η οποία ανέρχεται πλέον στο 84%, και τα σημαντικά αναπτυξιακά έργα που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα της χώρας παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη συνάντηση της Ειδικής Γραμματείας Ανταγωνιστικότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης με θέμα 'Ολοκλήρωση Έργων ΕΠΑΝ'.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια, τα αποτελέσματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος καλύπτουν τους ακόλουθους τομείς:

- Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος & Στήριξη και ενθάρρυνση της Επιχειρηματικότητας: ιδρύθηκαν 13 Κέντρα Επιχειρηματικής & Τεχνολογικής Ανάπτυξης, 53 Κέντρα Υποδοχής Επενδυτών, 6.000 νέες επιχειρήσεις από ειδικές ομάδες πληθυσμού, καθώς και το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε.). Αναβαθμίστηκαν 7 Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ) εθνικής εμβέλειας, 23.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, και 500 επιχειρήσεις στον ενεργειακό τομέα. Πραγματοποιήθηκαν 22 επενδύσεις ειδικής τουριστικής υποδομής και εκσυγχρονίστηκαν 4.900 τουριστικές επιχειρήσεις.

- Τεχνολογική Καινοτομία και Έρευνα: πραγματοποιήθηκαν 69 έργα εκσυγχρονισμού ερευνητικών κέντρων και προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης. Ιδρύθηκαν 35 spin off επιχειρήσεις, 5 Περιφερειακοί Πόλοι Καινοτομίας και το cluster Μικροηλεκτρονικής.

- Ενέργεια: κατασκευάσθηκαν 220 χιλιόμετρα δικτύου διανομής μέσης και χαμηλής πίεσης για βιομηχανικούς καταναλωτές, ο ελληνοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου, καθώς και αγωγός 52 χιλιομέτρων για τροφοδοσία του Αεροδρομίου των Σπάτων. Αναβαθμίστηκε ο σταθμός LNG της Ρεβυθούσας και υποστηρίζεται η οργάνωση και η λειτουργία του Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

- Ενίσχυση Ανθρώπινου Δυναμικού: υλοποιήθηκαν δράσεις για την αύξηση της απασχόλησης, του επιχειρηματικού πνεύματος, της ικανότητας προσαρμογής και της ισότητας των ευκαιριών. Ωφελήθηκαν 35.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό, 65.300 στη Βιομηχανία/Εμπόριο και 5.130 στην Έρευνα & Τεχνολογία.

Η ολοκληρωμένη αποτίμηση του ΕΠΑΝ θα καταγραφεί σε ειδική μελέτη μετά το τέλος του Επιχειρησιακού Προγράμματος.